X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Primăria satului Țaul caută bani pentru restaurarea moșiei Pommer

13 iul. 2022,, 22:30   Societate
3562 0

Perla nordului Moldovei moare. Primăria satului Țaul din raionul Dondușeni continuă să caute fonduri pentru finalizarea restaurării moșiei Pommer, care este un monument de arhitectură de importanță națională, informează Noi.md cu referire la nordnews.md.

Cele 12 milioane de lei alocate în anii 2013 și 2014 au fost suficiente doar pentru a repara gardul și clădirea fostei școli, în care acum se află Primăria.

Construcția moșiei a fost finalizată de bancherul Andrei Pommer în 1912. În perioada sovietică, ea a fost folosită de un Tehnicum agricol, iar din 1980, aici a fost deschis un sanatoriu medical, oaspeții căruia a fost Gorbaciov și Edita Pieha. Turul astronomic "Deschide cerul Basarabiei" (Открой небо Бессарабии) a ales moșia în calitate de prima oprire, pentru a atrage atenția asupra problemei existente.

"De aceea am hotărît să instalăm telescopul anume aici, în fața moșiei Pommer, pentru ca oamenii să vină și să vadă ce perlă există în regiunea noastră de nord", a declarat Ala Cucu, președintele asociației ”Orizonturi Rustice”.


"În fiecare zi luptăm. Ne-am adresat Guvernului Poloniei, Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Culturii, României, Județului Sibiu", a declarat primarul comunei Țaul, Andronii Mitrica.

Pe teritoriul moșiei există un parc cu o suprafață de 46 de hectare, care este cel mai mare din Moldova. Doar lungimea aleilor constituie mai mult de 12 km. Datorită eforturilor primăriei, pe teritoriul moșiei există o mică grădină zoologică, se planifică să fie aduși chiar și urși.

"Un agent economic din satul nostru ne-a propus să cumpărăm două căprioare din contul bugetului familiei sale. Am cumpărat două căprioare tinere, care s-au înmulțit și acum avem mai multe", a continuat Andronii Mitrica.

Din păcate, nu s-a reușit nici pînă în prezent atragerea fonduri pentru finalizarea restaurării moșiei, care poate atrage turiști și poate deveni un centru pentru dezvoltarea satului și a regiunii. Dacă nu vor fi găsiți bani în viitorul apropiat, nu va mai fi nimic de restaurat.

"Dacă va fi restaurat, se va schimba și interesul oamenilor din alte locuri, al turiștilor din Moldova și nu numai, va exista dorința de a vizita acest loc minunat. Împreună cu invitația Republicii Moldova în UE, se deschid mai multe perspective. Dacă o vom pierde acum, dacă nu vom interveni acum, în viitorul apropiat ea se va prăbuși", spune Mircea Mamalaucă, directorul muzeului Vasile Pârvan, mun. Bîrlad, România.

"Ea se află într-o stare deplorabilă. Are nevoie de reparație și reconstrucție, ar fi bine ca oamenii conștiincioși, statul, Ministerul Culturii și alte structuri care pot, să se alăture acestui proces de ajutor și donații pentru a o repara", a spus oaspetele turneului astronomic.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord a explicat că finanțarea a fost oprită în 2015 din cauza încălcărilor din partea Primăriei, deoarece aceasta s-a mutat în clădirea restaurată a muzeului.

"A fost modificată destinația Muzeului de Istorie și Etnografie. Această finanțare a Fondului Național pentru Dezvoltare Regională este destinată dezvoltării turismului în regiunea de Nord, dar nu pentru administrația publică locală, Primăria care s-a mutat în incinta muzeului reconstruit", a declarat Constantin Bîndiu, șeful Secției management proiecte al ADR Nord.

Proiectul de restaurare, finanțat de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, prevedea alocarea a peste 26 de milioane de lei, dintre care aproape 14 milioane au fost înghețate.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?