COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6730

Primăria Bălți alocă milioane pentru fotbal, oamenii sunt nemulțumiți

23 sep. 09:00   Societate
1247 1

„Orașul arde, dar baba se piaptănă”, așa comentează oamenii, decizia autorităților locale de a aloca echipei de fotbal din Bălți, cel puțin cinci milioane de lei, timp de cinci ani, ceea ce înseamnă 25 de milioane de lei, transmite Noi.md cu referire la nordnews.md.

Prima tranșă de 540 de mii de lei a fost deja direcționată către Clubul Sportiv de fotbal Bălți. Asta în timp ce oamenii se plîng că trăiesc de pe o zi pe alta, iar infrastructura orașului lasă de dorit.

„Nu, nici n-am auzit, nici n-am văzut. Nu este adevărat. Eu cred că nu este adevărat”.

„Cred că nu-i corect. Puteau fi dați în altă parte acești bani”.

„Nu, nu am auzit. Nu mă interesez de fotbal”.


„Doar știți perfect cum se fac toate astea. E inutil să ne spunem părerea. Voi mergeți să vedeți acolo, cum trăiesc oamenii, ce se întîmplă la noi. Iar vocea poporului nu înseamnă nimic. Au fluturat puțin cu drapelurile și au amorțit”.

„Eu cred că sînt lucruri mai importante la momentul actual”.

„Bineînțeles, că nu este drept. Dacă mulți oameni suferă. Uitați-vă cîți săraci avem! Primesc foarte puțin. 1000 de lei pensia. Asta ce e? Un om poate supraviețui? Și alocă bani pentru așa ceva”, spun oamenii.

Decizia a fost dur criticată de unii consilieri locali care acuză autoritățile de iresponsabilitate, în condițiile în care angajații primăriei ar putea rămîne fără salarii din cauza unui deficit bugetar.

„Este oare corect ca să alocăm clubului de fotbal 575 de mii de lei, în condițiile în care municipiul nu are bani pentru acest an și există riscul ca primăria și întreprinderile să rămînă fără bani pentru salarii și energie electrică?”, întreba consilierul municipal Serghei Grama la Şedinţa Consiliului Municipal Bălţi din 21 septembrie.

„Vreau să înțeleg, nu ajung bani pentru funcționarii din cadrul APL, dar în condițiile acestea noi repartizăm bani pentru echipa noastră de fotbal”, a adăugat consilierul municipal Sergiu Burlacu.

Și reprezentanții societății civile nu sînt de acord cu decizia aleșilor locali, așa că au acționat Consiliul Municipal Bălți în judecată. Ei cred că banii care urmează să fie alocați sînt prea mulți pentru cei 34 de angajați ai Clubului de fotbal.

„Decizia consiliului municipal de a acorda mai mult de 5 milioane pe an – asta însemnînd 5 ani, 25 de milioane – este discriminatorie față de toți bălțenii. Mai ales față de copii, pe care îi avem mai mult de 10 mii în oraș”, afirmă activistul civic Maxim Burduja.

Activista civică Diana Grosu se arată deranjată de faptul că angajații primăriei aruncă cu banii publici fără știrea locuitorilor.

„Din 2017 pînă în 2021 acționează la nivelul municipiului planul de acțiuni pentru asigurarea egalității de gen între femei și bărbați și acest plan prevede principiul bugetării sensibile la gen. Așadar, Consiliul Municipal era obligat prin acest plan să instruiască consilierii, să instruiască funcționarii”, spune Diana Grosu, președinta A.O. Asociația pentru Drepturile Omului LEX 21.

Nicolai Grigorișin susține că primăria a luat o decizie corectă, iar toate discuțiile în jurul acestui subiect sînt doar o provocare din partea socialiștilor și comuniștilor.

„Organizația obștească a cîștigat concursul. Totul este transparent. Banii au fost alocați din bugetul municipal. Există sursa de acoperire. Această decizie a fost legală. Eu nu știu cine a dat în judecată. Aceștia sînt niște oameni, care probabil totul fac împotriva Bălțiului. Nu uitați că bălțenii iubesc foarte mult fotbalul, nu uitați că la Bălți sînt mai mult de 5 mii de suporteri”, afirmă Nicolai Grigorișin, viceprimar de Bălți.

Președintele clubului FC „Bălţi”, Vladimir Țaranu, ne-a comunicat la telefon pe ce vor fi cheltuiți banii publici.

„Pe salarii, pe locuințe, închiriem apartamente pentru jucătorii din afara localității, pe alimentație, pe transport, pe inventar, pe echipament, pe Salvare, pe deservirea meciurilor de către Poliția”, afirmă Vladimir Țaranu, președinte AO Clubul Sportiv de fotbal „Bălţi”.

Echipa de fotbal din Bălți este formată din 22 de jucători: 12 – din Bălți, 6 – din Chișinău, iar 4 – din afara țării. Aceștia au vîrstele cuprinse între 16 și 36 de ani.0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽