Preşedintele stiri: 3600

Prima ședință a grupurilor de lucru pentru educație din anul 2022

17 mar. 2022,, 15:26   Societate
1762 0

La sediul Misiunii OSCE din or. Chișinău a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru educație, desfășurată în format de videoconferință, cu participarea reprezentanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Adriana Cazacu-Țigaie, coordonator al grupului de lucru.

În cadrul dialogului, în mod prioritar, a fost pus în discuție subiectul referitor la asigurarea cu sedii proprii, în mod special pentru Liceul Teoretic „Evrika” din or. Rîbnița, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfînt” din or. Grigoriopol, temporar situat în s. Doroțcaia și pentru Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari, temporar amplasat în s. Corjova. În context, s-a menționat despre primordialitatea soluționării subiectului în cauză în interesul copiilor din aceste instituții, cu respectarea tuturor cerințelor dreptului la educație. Mai mult ca atît, experții din partea Chișinăului au reamintit experților de profil de pe malul stîng al Nistrului despre lipsa unui plan/ viziune, discutat în cadrul ședințelor anterioare, referitor la oferirea de sedii adecvate instituțiilor menționate supra.

Un alt subiect, s-a referit la asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în limba română, desfășurarea în condiții optime a procesului de învățămînt și accesul nestingherit al elevilor și a cadrelor didactice la procesul educațional.

Reamintim că din cele 8 instituții de învățămînt cu predare în grafie latină, 5 sînt nevoite să închirieze spații de la așa-zisele structuri locale din regiune, iar 2 își desfășoară temporar activitatea într-o altă localitate decît cea de trai a elevilor și a cadrelor didactice.

Reprezentanții Chișinăului au informat despre acțiunile ce se întreprind în vederea asigurării dreptului la educație în limba maternă pentru tinerii din stînga Nistrului și mun. Bender și pentru accesul la studii în instituțiile de învățămînt superior atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît și peste hotarele țării.

În context, s-a precizat că autoritățile de la Chișinău întreprind tot spectrul de măsuri benefice pentru tinerii din stînga Nistrului și mun.Bender, inclusiv oferă posibilitatea continuării studiilor în afara țării prin mecanismul de apostilare a diplomelor de model neutru, implementat fără impedimente (Decizia protocolară din 25 noiembrie 2017).

Referitor la aspectele ce se referă la supralegalizarea diplomelor de studii și solicitarea listelor nominale ale elevilor, invocate de către experții de la Tiraspol, reprezentanții Chișinăului au reamintit că supralegalizarea și apostilarea sînt două proceduri diferite ce necesită a fi diferențiate, iar în cazul listelor s-a accentuat inadmisibilitatea solicitării acestora și necesitatea conformării la rigorile cadrului normativ în vigoare privind accesarea și prelucrarea datelor cu caracter personal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий