Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Prima etapa programului privind eliminarea fenomenului de violență, încheiat cu succes

8 dec. 2020,, 18:14   Societate
4557 1

În cadrul sesiunii de încheiere a Programului de mentorat pentru organizațiile societății civile activ implicate în combaterea violenței în familie și abilitarea femeilor, au fost prezentate rezultatele programului, iar participantele și-au expus viziunea lor despre crearea primei rețele din Republica Moldova destinată supraviețuitoarelor violenței, având la bază bunele practici internaționale.

De asemenea, a fost prezentat Ghidul privind înființarea Rețelei Supraviețuitoarelor și alte materiale informative dezvoltate în strâns parteneriat cu organizații ale societății civile și învingătoarele violenței.

#ȘiEuReușesc Moldova va fi creată în baza programului sieureusesc.ro din România, derulat de Asociația A.L.E.G. și are drept scop crearea grupurilor de suport ale femeilor trecute prin violența în familie. În ultimele luni, A.L.E.G. din România a realizat programul de mentorat pentru 7 ONG-uri și 7 Învingătoare din Republica Moldova. În total, în cadrul programului de mentorat au avut loc 5 ateliere online și două ateliere în grupuri mai restrânse și a fost stabilit procesul pe care organizațiile îl vor urma în dezvoltarea și gestionarea comunităților de suport.

Programul de mentorat reprezintă o continuare a eforturilor UN Women de a implementa o nouă abordare axată pe supraviețuitoare, încurajându-le să vorbească și să pledeze pentru acțiuni concrete.Această abordare a condus la o schimbare a percepției autorităților și mass-mediei, astfel încât unele supraviețuitoare ale violenței sunt recunoscute și implicate ca experte cheie în eliminarea violenței împotriva femeilor, în procesul de pledoarie pentru modificarea cadrului legal, campanii de informare pentru factorii de decizie, , inclusiv prin participarea la activități comunitare. Cu sprijinul UN Women, pentru prima dată în Republica Moldova, 7 învingătoare ale violenței ajută acum alte femei să facă același lucru: să iasă din cercul vicios al violenței și să depășească discriminarea.

Potrivit Biroului Național de Statistică, aproximativ 64% din femei au trăit, cel puțin o dată în viață, o formă de violență din partea soțului sau partenerului. În perioada de carantină recomandată pentru combaterea COVID-19, există riscul mare ca numărul de cazuri de violență să crească. În mai multe țări care au practicat distanțarea socială cazurile raportate de violență în familie s-au triplat.


Programul de mentorat este realizat cu susținerea Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” și cu sprijinul financiar al Suediei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?