X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Președinții judecătoriilor reacționează după ce conturile instanțelor au fost blocate

4 mar. 2020,, 16:01   Societate
2650 1

Conturile instanțelor de judecată din țară au fost blocate!

S-a întîmplat după ce ministrul Finanțelor a emis un ordin prin care a cerut ca 70 de milioane de lei să fie tăiate din fondurile destinate sectorului justiției, notează Noi.md cu referire la tv8.md.

Asta pentru că, recent, Guvernul a fost obligat de CEDO să achite 3,6 milioane de euro ca despăgubiri în dosarul „Gemenii”. Conturile vor rămîne blocate cel puțin pînă cînd Legea Bugetului pentru acest an nu va fi modificată din nou.

Conform documentului, semnat pe 26 februarie, Sergiu Pușcuța, ordonă blocarea alocațiilor, prevăzute inițial în Legea Bugetului, pentru Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii, responsabil de instanțele judecătorești de toate nivelurile din țară. Astfel, de la minister vor fi tăiate peste 28 de milioane de lei, prevăzute pentru investiții capitale. Iar 41 de milioane – de la consiliu, dintre care aproape jumătate erau cheltuieli de personal.

Suma totală ce urmează a fi tăiată de la sectorul justiției este de 70 de milioane de lei, atît cît Guvernul de la Chișinău a fost obligat de CEDO să achite despăgubiri în dosarul „Gemenii”. Dar, pentru aceasta este nevoie ca Legea Bugetului să fie din nou modificată. Iar, pînă atunci, conturile judecătoriilor, Curților de Apel și ale Curții Supreme de Justiție, vor fi blocate. Decizia i-a îngrijorat pe unii președinți de instanțe care spun că vor fi nevoiți să facă și mai multe economii, ce-ar putea să le afecteze activitatea.


„Avem cum să suferim pentru că noi, la moment, nu avem numărul necesar de scanere, imprimante, practic fiecare judecător își aduce tehnica de acasă. Nu cred că vom suferi noi, în cazul dat, pentru că o să ne facem treaba corect și în continuare”, ne-a spus Aliona Miron, președinta Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

„La moment nu pot să vă spune cu precizie dacă ne va afecta sau nu, avînd în vedere că nu am blocarea anumitor sume pe instanțe concrete. Am înțeles că este o blocare pe sistem. Este pentru prima oară, este o novație pentru sistemul judecătoresc, așa că așteptăm și noi, ca și dumneavoastră, știri mai multe”, a declarat și Ghenadie Mîra, președinte al Judecătoriei Anenii Noi.

Judecătoria Chișinău, cea mai mare din toate instanțele, ar urma să rămînă fără 18 milioane de lei. După blocarea conturilor, instituția nu poate achita pentru unele achiziții, efectuate recent, ne-a spus președintele judecătoriei.

„Am procurat o parte din bunuri, hîrtii, rechizite de birou și alte necesități de care instanța are nevoie ca de aer. Ne ciocnim cu probleme că deja agenții economici ne sună și ne spun că vor fi nevoiți să ne atace în instanță pentru recuperarea sumelor, a precizat Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinău.

Tăierea celor 70 de milioane de lei de la sectorul justiției a fost cerută de premierul Ion Chicu, în cadrul unei ședințe. Oficialul era supărat că CEDO a obligat Guvernul să achite 3,6 milioane de euro, în dosarul „Gemenii”. Atunci, prim-ministrul a spus că banii vor fi luați de la instanțele de judecată. În țară activează 15 judecătorii, patru Curți de Apel și o Curte Supremă de Justiție. Bugetul acestora, în 2020, este de 426 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?