Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Președinta interimară a Curții Supreme, suspendată din funcție

15 apr. 10:47   Societate
1553

Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ), Tamara Chișca-Doneva, a fost suspendată din funcție pînă la anunțarea unei hotărîri definitive în dosarul pentru îmbogățire ilicită, în care este vizată.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii din 15 aprilie. Membrii CSM au desemnat-o pe Svetlana Fincova în funcția de președintă interimară, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

„Cu 5 voturi pro și două împotrivă, judecătorul Tamara Chișcă-Doneva se suspendă din funcția administrativă pînă la adoptarea unei hotărîri definitive. (...) Se desemnează judecătoarea Svetlana Fincova pentru exercitarea interimatul funcției de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție”, a anunțat Dorel Musteață, președintele interimar al CSM.

Amintim că, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pe 29 martie sesizarea depusă de procurorul general interimar, Dumitru Robu, privind eliberarea acordului la efectuarea percheziției în privința președintei interimare a Curții Supreme de Justiție Tamara Chișca-Doneva.

Magistrata este suspectată că, în perioada anilor 2014 - 2021, deținînd funcția de judecător, inclusiv exercitînd funcții administrative în cadrul instanțelor judecătorești, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale, care nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile sale realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.


„În rezultatul perchezițiilor efectuate, procurorii anticorupție au ridicat din biroul magistratului, telefonul mobil și informația din calculator, care urmează a fi examinate și apreciate în cumul cu alte probe administrate în cadrul acestei cauze penale. Menționăm că, la moment, în rezultatul acțiunilor de urmărire penală desfășurate, în privința magistratului vizat nu a fost aplicată nici o măsură procesuală de constrîngere”, se arăta în comunicatul de presă al PA.

Tamara Chișca-Doneva a fost citată la Procuratura Anticorupție, la data de 30 martie 2022, pentru a fi recunoscută în calitate de bănuită în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite.

De asemenea, PA informează că, în cadrul cauzei penale vizate supra, se efectuează mai multe acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea investigării complete, obiective și sub toate aspectele a circumstanțelor cazului sesizat.

Judecătoarea Tamara Chișca-Doneva, cea care a făcut parte din completul de judecători în cazul „Gemeni”, care a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de pînă la 3,6 milioane de euro, a fost numită vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ) în luna martie a anului trecut.

Anterior, judecătoarea Tamara Chișca-Doneva spunea că decizia luată în cazul „Gemeni” a fost corectă.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав