Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Președinta CSP, despre întreruperea concursului pentru funcția de procuror general

27 sep. 2019,, 15:40   Societate
2548 0

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 128, toate procedurile care au fost demarate în cadrul concursului pentru funcția de procuror general au fost încetate, iar dosarele care au fost acumulate de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) vor fi restituite candidaților, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.

Potrivit ei, același dosar va putea fi depus la comisia care va fi constituită pentru alegerea procurorului general.

„CSP se va conforma rigorilor care sînt în vigoare”, a precizat Motuzoc după ședința de vineri, 27 septembrie, a CSP.

La 9 august, CSP a luat decizia de a anunța concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Concursul urmează să fie desfășurat în condițiile vechii Legi cu privire la Procuratură. Atunci, premierul Maia Sandu a criticat decizia, menționînd că „e o sfidare a așteptărilor cetățenilor”.

La 16 septembrie, Parlamentul a aprobat în lectura a doua modificarea mecanismului de numire a procurorului general.


Astfel, concursul pentru funcția de procuror general va consta din două etape. Prima va fi cea a preselecției candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, iar a doua – selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) Numirea procurorului general de către președintele țării se va face la propunerea CSP din rîndul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției. Totodată, CSP va desfășura interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Interviul va fi înregistrat în format video și va fi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat. În cazul în care președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, CSP va restitui Comisiei de concurs lista candidaților prezentată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?