X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Preot: În seara Învierii creştinii trebuie să meargă la biserică pregătiţi sufleteşte

7 apr. 2018,, 14:44   Societate
4323 0

Creştinii ortodocşi sărbătoresc în această duminică Paştile.

Contactat de IPN, preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfîntul Pantelimon” din Chișinău, a spus că potrivit tradiţiilor, în seara zilei de sîmbătă creştinii sînt îndemnaţi să meargă la biserică pregătiţi trupeşte şi sufleteşte. Slujba Învierii începe în jur de ora 23.30.

Preotul afirmă că darurile cu care creştinii sînt îndemnaţi să meargă la biserică trebuie să fie ouăle roşii, pasca şi cozonacul, pentru a le sfinţi după sluba Învierii. Eugen Onicov mai spune că după ce asistă la liturghie şi după ce sfinţesc darurile aduse, creştinii merg pe la casele lor unde sărbătoresc Paştile împreună cu cei dragi, ciocnesc ouă roşii şi îşi zic Hristos a Inviat.

Slujba din seara Învierii, mai afirmă preotul, este specială. Cîntările sînt de sărbătoare, de bucurie, prin care se vesteşte Învierea lui Iisus Hristos, în special prin Troparul Învierii, cîntarea centrală a sărbătorii. Aceste slujbe pascale se oficiază toată săptămîna de după Paşti care este denumită Săptămîna luminată.

ÎPS Mitropolit Vladimir în Pastorala dedicată sărbătorii Învierea Domnului îndeamnă oamenii să meargă la biserică să îl primească pe Hristos cel Înviat, să ia lumină din Lumina Lui, adevăr, înțelepciune şi iubire din Adevărul, Înțelepciunea şi Iubirea împărtășită de El lumii. ÎPS Mitropolit Vladimir susţine că Învierea lui Iisus ne dăruiește certitudinea că viața noastră va continua.

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, Arhiepiscopul Chișinăului și Exarhul Plaiurilor, în cuvîntarea sa pastorală dedicată creştinilor la Sărbătoarea Învierii Domnului, spune că Paştile este o zi de Mare Praznic, sîntem cu toții stăpîniți de o bucurie, am aflat că Hristos a înviat din morți. ÎPS Petru mai spune că această bucurie a Învierii vine după un lung drum, o lungă călătorie pe calea postului, a rugăciunii, a nevoilor personale și a dragostei necondiționate față de aproapele nostru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?