COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 477

Premierul: Vrem de la Gazprom un preț corespunzător veniturilor populației

26 oct. 2021,, 07:02   Societate
1919 9

Premierul Natalia Gavrilița spune că deși Republica Moldova a început procesul de achiziție a gazelor naturale din surse alternative, nu renunță la negocierea unui nou contract cu Gazprom, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

Prim-ministrul spune că semnarea unui contract avantajos cu concernul rus pentru un an de zile, ar fi o soluție potrivită pentru Republica Moldova, care ar permite autorităților să eșaloneze povara financiară pentru cetățeni pentru o perioadă de 12 luni. Mai mult, premierul spune că procurarea gazelor naturale din surse alternative, presupune achitarea prețului integral, atît pentru cetățenii din dreapta Nistrului, cît și pentru cei din regiunea transnistreană.

Premierul Natalia Gavrilița dă de înțeles că în condițiile în care, stînga Nistrului nu achita prețul gazelor naturale, aprovizionarea regiunii din surse alternative estepusă sub semnul întrebării. Din acest motiv, Chișinăul insistă pe ideea prelungirii vechiului contract cu Gazprom, în baza vechii formule de calcul. Premierul evită să spună care este prețul asupra căruia insistă negociatorii moldoveni în discuțiile cu reprezentanții Gazprom, însă menționează că este un preț „rezonabil”.

„Problema este efectuarea plății pentru aceste gaze de către regiunea transnistreană. Cînd se cumpără de pe piață, prețul este mai mare și plata este în avans sau se fac anumite înțelegeri în privința modalității de plată, întrebarea este dacă există capacitate de plată pentru consumul din stînga Nistrului? Ne dorim un contract pe termen lung cu Gazprom, un contract care ar fi în beneficiul cetățenilor, atît de pe malul drept, cît și malul stîng. Contractul pe un an ne-ar permite eșalonarea plăților pe întregul an, ca să nu avem un preț exagerat în lunile de iarnă. Pentru Republica Moldova ar presupune un preț mai mic față de țările europene, corespunzător veniturilor populației ”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Prim-ministrul spune că, în sfîrșit, Republica Moldova dispune de infrastructura necesară care permite achiziționarea gazului din mai multe surse. Pe parcursul lunii octombrie, țara noastră a primit volume modeste de gaze naturale din partea Ucrainei și României, cantități care au permis menținerea presiunii în rețea.

„Nu este o problemă de acces, acum putem accesa gaze naturale prin 4 puncte de intrare atît din România, cît și din Ucraina și din sud prin revers, dar avem o anomalie pe piața internațională, cu un preț foarte înalt. Nu este o problemă cînd e vorba de accesarea gazelor naturale, ci la ce preț le putem accesa. Gazoductul Iași-Chișinău este funcțional, noi am primit o cantitate de gaze naturale prin acest gazoduct pe perioada acestei luni, este vorba despre o cantitate mică, de echilibrare a presiunii în rețea. Capacitatea gazoductului nu permite asigurarea întregului teritoriu al țării pe timp de iarnă. Ucraina ne-a oferit 15 milioane de metri cubi pe datorie, suma o vom achita mai tîrziu, cînd prețurile vor fi accesibile”, a mai spus Gavrilița.

În urma instituirii stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a obținut prerogativa de a acorda din bugetul de stat suma de 1,7 miliarde de lei companiei de stat Energocom pentru a demara procesul de achiziție a gazului din surse alternative. Astfel, Energocom a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X