COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 774 327 INFECTAȚI 290 043(+1018)   TRATAȚI 273 920     DECESE 6713(+18)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2925
Puterea stiri: 6649

Premieră medicală: Un glonț a fost scos după un an și jumătate din creierul unui tînăr

7 aug. 2020,, 07:40   Societate
1563 1

O intervenție chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”. Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, care este și directorul instituției, a reușit să extragă din capul unui tînăr din Romînia un glonț pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an și jumate, cînd a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania, transmite IPN.

ntervenția a durat aproximativ șase ore, iar la o zi după ce medicii au extras glonțul, pacientul deja putea vorbi. Potrivit profesorului, o astfel de operație nu se efectuează în regim de urgență. sînt necesare investigații amănunțite.

Tînărul a fost împușcat în regiunea temporo-parietală stînga, glonțul rămînînd intracerebral. Din spusele mamei, s-a întîmplat în Germania, unde tînărul își făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni și jumate. Cînd și-a revenit prezenta afazie mixtă și lipsa vederii la ambii ochi. S-a tratat în Romînia, iar la Chișinău pacientul a fost internat pentru investigații și tratament după ce în Germania și Romînia a primit refuz de a fi operat din cauza gravității stării lui. Tînărul pronunța doar unele silabe, avea dereglări de comportament, toate în evoluție stabilă, cu alterarea capacității de lucru și calității vieții.

A fost consultat de profesorul Grigore Zapuhlîh astfel fiind decisă internarea la INN. Ulterior, a urmat intervenția chirurgicală efectuată de profesor și conferențiarul Vasile Galearschi.

„Am efectuat operația prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glonțul, căci era amplasat în creier la o adîncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glonțului, dar și fapul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat. A început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați, iar cînd l-am externat mi-a dat mîna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tînărul a venit la Chișinău fiind adus pe targă, dar a plecat stînd așezat în mașină,” a mărturisit Grigore Zapuhlîh, citat într-un comunicat de presă al Institutului. Starea după înlăturarea glonțului endocranian prin abord supraorbital stînga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezența mișcărilor spontane în toate extremitățile. Glonțul a fost extras cu success fără apariția complicațiilor neurologice. În două săptămîni pacientul fiind externat

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽