Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Premier Energy cere dublarea tarifului pentru energia electrică

10 ian. 12:24   Societate
3066

Consumatorii finali deserviți de ÎCS „Premier Energy” SRL ar putea achita un preț aproape dublu pentru furnizarea energiei electrice în 2022.

O solicitare în acest sens a fost depusă de întreprindere la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care cere care prețul să fie ajustat pînă la 278,99 bani/kWh, în prezent fiind de 151 bani/kWh, transmite Noi.md cu referire la replicamedia.md.

Principalul furnizor de electricitate din țară în solicitarea emisă către ANRE argumentează necesitatea majorării prețului pentru curent din motiv că noile prețuri de achiziție, aprobate la începutul acestui an de Furnizorul Central „Energocom”, pentru perioada noiembrie 2021 - martie 2022, sînt cu o majorare de 96% și corespunzător 86%, fapt ce ar justifică dublarea tarifelor pentru toate categoriile de consumatori.

„... pune întreprinderea ÎCS „Premier Energy” SRL în imposibilitatea onorării obligațiilor de plată pentru energia electrică procurată, cu impact corespunzător pe tot lanțul de aprovizionare din sectorul energetic”, se arată în solicitarea companiei.

Totodată, ÎCS „Premier Energy” SRL cere ca noile prețuri să fie aprobate și publicate nu mai tîrziu de 1 februarie 2022.


Deocamdată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a comentat situația dată, însă ministrul Andrei Spînu a anunțat că va susține marți, 11 ianuarie, o conferință de presă.

Conform Hotărîrii ANRE, actualmente avem următoarele prețuri, ce sînt calculate diferențiat, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

  • la punctele de intrare în rețelele electrice de transport – 98 bani kWh;
  • la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport – 112 bani kWh;
  • consumatorilor finali, ale căror instalații sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV) – 114 bani kWh;
  • consumatorilor finali, ale căror instalații sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV) – 125 bani kWh;
  • consumatorilor finali, ale căror instalații sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV) – 151 bani kWh.
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав