Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pregătită de iarnă și nu prea. Parlicov îndeamnă populația să economisească

4 dec. 2023,, 13:34   Societate
5272 0

Republica Moldova este cel mai bine pregătită din „toată istoria noastră” pentru a înfrunta sezonul rece, dă asigurări ministrul Energiei, potrivit căruia avem stocuri suficiente de gaze pînă la finalul lunii februarie.

Totuși, Victor Parlicov ne îndeamnă să economisim, pentru a utiliza astfel rațional resursele energetice. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a mai menționat că ne-am putea aștepta, posibil, la reducerea unor prețuri pe parcursul iernii, dar a evitat să ofere alte detalii, notează Noi.md cu referire la tv8.

Ministrul Energiei a reamintit că avem semnat un contract pe termen lung cu centrala de la Cuciurgan, avînd astfel siguranță în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică, la prețuri stabile.

„Sezonul de încălzire a început cu bine, am avut o toamnă generoasă. A început sezonul mai tîrziu decît de obicei. Avem stocuri de gaze suficiente pentru a ne asigura pînă la finalul lui februarie cu certitudine, probabil că și mai departe, depinde ce temperaturi vom avea iarna. Vom reuși să achiziționăm volumele care ne trebuie între timp.

Putem sta liniștiți, avem contract pe termen lung cu cuciurgan, asta ne oferă o siguranță cu privire la volumele livrate și la prețurile stabile. Avem asigurată nu doar securitatea alimentării consumatorilor. Indiferent ce se va întîmpla, noi sîntem protejați dacă vor sălta prețurile. Vom avea energie, căldură la prețuri stabile. Posibil să fie reduse pe parcursul iernii o parte din prețuri, dar la moment nu vreau să fac promisiuni înainte de a putea realiza acest lucru”, a declarat Victor Parlicov.


Ministrul a subliniat și că Termoelectrica va funcționa fără păcură: „Nu este nevoie nici comercial, nici tehnic. Stocuri de păcură sînt pentru orice eventualitate, dacă apare vreo urgență, sîntem pregătiți. Sistemul de distribuire a căldurii la Chișinău și Bălți este pregătit”.

Pe final, Parlicov a îndemnat cetățenii să economisească energia nu doar pentru a beneficia de facturi mai mici, dar și pentru a contribui la angajamentul în ceea ce privește consumul rațional al resurselor.

„Ne-am pregătit cu mult mai bine decît în toți anii precedenți, să ne asigurăm că toată lumea are lumină, căldură la prețuri prognozabile. Îndemnăm societatea să depunem efort să economisim, nu doar pentru facturi mai joase, dar din punct de vedere al utilizării raționale a resurselor, emisiilor, angajamentelor pe care noi ca țară ni le-am asumat”, a conchis oficialul.

Reamintim că la sfîrșitul lunii noiembrie, stocurile de gaze ale Energocom se cifrau la aproximativ 650 de milioane de metri cubi. Ultima reducere a tarifului la gazele naturale a avut loc în luna iunie, cînd preţul unui metru cub de gaz a scăzut cu 11 lei. Acum consumatorii casnici achită 18 lei pentru un metru cub de gaze.

3
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?