AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 464 358  Au ieșit 376 787​  Au rămas 86 251     Mai multe detalii
Eurovision stiri: 396
Transnistria stiri: 886
Criza energetică stiri: 711

Precizările Procuraturii în cazul viorii Stradivarius confiscată la Aeroport

28 oct. 2021,, 12:45   Societate
1887 0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) întreprinde acțiuni de urmărire penală necesare stabilirii circumstanțelor care vizează „încercarea de scoatere din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia, prin Aeroportul Internațional Chișinău, la 22 octombrie curent” transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Joi dimineața, 28 octombrie curent, procurorii au venit cu o anumită informație.

„Prevederile Legii cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice interzice scoaterea din țară a valorilor din domeniul artei fără deținerea autorizației eliberate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală. sînt de remarcat prevederile Convenției de la Paris asupra măsurilor ce urmează a fi luate pentru interzicerea şi împiedicarea operaţiunilor ilicite de import, export şi transfer de proprietate al bunurilor culturale, semnată de statele părți în 1970 și ratificată de Moldova în 2007. Mai exact, aceasta stabilește obligația statelor membre să ia toate măsurile necesare pentru a sechestra bunurile culturale ce nu dețin o autorizație de expediție, în vederea evitării circulației ilegale a acestora și de a informa statul de origine a bunului cultural”, spun procurorii PCCOCS.

Nu este clar cu exactitate dacă se dă de înțeles că vioara Stradivarius nu ar fi fost declarată. „Cu participarea experților și a deținătorului instrumentului reținut la Aeroportul Internațional Chișinău, acesta a fost examinat în detalii. Prin intermediul serviciului INTERPOL, organul de urmărire penală urmează să stabilească statutul viorii ridicate, valoarea de facto a acesteia și dacă ea reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine”.

„Ulterior, în baza rezultatelor procedurilor enunțate, oamenii legii urmează să aprecieze statutul procesual al persoanei care deținea instrumentul muzical la ieșirea din Moldova. Procuratura va reveni cu amănunte la etapa în care vor fi stabilite noi circumstanțe de impact social sporit și în măsura în care informațiile nu ar afecta desfășurarea investigațiilor și drepturile persoanelor vizate”, mai spun procurorii PCCOCS.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce este familia?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав