X 
Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Precizările Agenției de Mediu după scurgerile de ulei din Nistru

26 dec. 2022,, 16:45   Societate
1689 0

Ca urmare a atacurilor din săptămîna trecută asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei, a fost înregistrată o explozie a unei rachete la una din substațiile sistemului energetic din regiunea Lviv, care a contribuit la deversarea uleiului din transformatoarele și condensatoarele acestei substații în unul din afluenții mici ai Nistrului, depistate sîmbătă, 24 decembrie 2022.

Concluzia aparține Agenției de Mediu care susține că țara noastră este în strînsă comunicare cu laboratoarele din Ucraina.

Potrivit instituției, după explozia produsă, agentul economic care administrează această substație, de comun cu Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiune, au încercat cu forțele proprii să înlăture această contaminare prin intermediul bornelor de colectare a uleiului de la suprafață.

„Serviciile de laborator din regiunea Lviv, Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Moghilău au anunțat că situația se află sub controlul serviciilor de profil și se iau toate măsurile necesare pentru absorbţia uleiului de pe suprafaţa apei pînă la intrarea în rîul Nistru, în scopul evitării răspîndirii acestuia pe cursul rîului”, comunică Agenția de Mediu.

Totodată, instituția menționează că există probabilitatea ca o parte din acest ulei să pătrundă și în rîul Nistru, însă, cunoscînd viteza fluxului de apă, nivelul și debitul apei, și luînd în considerație că rîul posedă capacitatea de autoepurare naturală, specialiștii Laboratorului de Referință de Mediu constată că această poluare va fi atenuată pînă la intrare în coada lacului de acumulare Nistrean, iar prezenţa celor două lacuri de acumulare va contribui semnificativ la reţinerea substanţelor poluante, împiedicînd transportarea acestora pe cursul rîului pe segmentul Republicii Moldova.


Menționăm că, Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, conlucrează cu Direcția Bazinieră a Resurselor acvatice a rîului Prut și Siret a Agenției de Stat a Ucrainei privind resursele acvatice cu filialele la Cernăuți și Moghilău, care monitorizează sectorul de Nistru pe teritoriul Ucrainei, și despre care suntem informați sistematic.

„Despre toate schimbările, modificările în compoziția chimică a calității apei în rîul Nistru pe teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu va informa operativ organele cu funcție de control, de luare a deciziilor, societatea civilă și populația, privind gradul de poluare”, a mai comunicat Agenția de Mediu.

0
0
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?