Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1165

Practica ridicării plăcuţelor de înmatriculare: Ce spune legea

26 ian. 2020,, 11:01   Societate
7365 1

Ridicarea plăcuţelor de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar nu mai este practicată în R.Moldova încă din anul 2018, cînd au fost adoptate o serie de modificări în acest sens.

Pînă atunci, legea permitea ridicarea plăcuţelor în următoarele cazuri: parcarea neregulamentară, deţinerea numerelor de înmatriculare false, în cazul în care automobilul nu a trecut testarea tehnică sau dacă vehiculul a fost reutilat, cu nerespectarea standardelor de securitate.

În 2018, plenul Parlamentului a adoptat amendamentele propuse de o deputată la Codul contravenţional, interzicînd astfel inspectorilor de patrulare să mai scoată plăcuţele. Pentru parcarea neregulamentară a rămas în vigoare doar aplicarea amenzii și puncte de penalizare.

Noi.md face această precizare ca urmare a unei solicitări expediate pe adresa redacţiei privind elucidarea procedurii de recuperare a plăcuţelor ridicate de polițiști.

Autorul inițiativei argumentase anterior că practica ridicării plăcuţelor a fost una ineficientă și nu oferea soluţii pentru pedepsirea șoferilor care parchează neregulamentar. Din contra, doar crea dificultăți atît pentru conducătorii auto, cît și pentru polițiști. Primii erau nevoiți să apeleze la serviciile de evacuator auto pentru a-şi putea duce automobilul, ca mai apoi să urmeze o serie de proceduri birocratice pentru a-și recupera numerele.


Recent, fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan a declarant că renunţarea la ridicarea plăcuţelor de înmatriculare acum doi ani a fost o decizie nechibzuită, luată inclusiv din cauză că „unii politicieni erau deranjaţi de asta”. El a propus guvernului Chicu să reintroducă această prevedere legală.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав