Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Poșta Moldovei ar putea obține licență de Broker Vamal

22 sep. 2020,, 18:30   Societate
2561 1

Poșta Moldovei ar putea obține statut de Agent Economic Autorizat, pentru simplificări vamale, și ar putea să-și dobîndească licența de Broker Vamal. Subiectul a fost discutat de Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, cu conducerea Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”.

Urmare a ședințelor multiple cu reprezentanții Serviciului Vamal, s-a constatat că una din problemele stringente cu care se confruntă agenții economici exportatori în cadrul comerțului electronic este necesitatea apelării la brokerii vamali pentru completarea declarației vamale, fapt ce implică timp și costuri suplimentare.

În acest context, ministrul a menționat că prin aprobarea declarației unice (vamale/poștale) la nivel național, agenții economici, în special exportatori mici, nu vor fi nevoiți să apeleze la brokerii vamali și nu vor suporta costuri suplimentare.

„Aprobarea declarației vamale unice naționale va facilita exportul mărfurilor prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. De asemenea, clienților le va fi mai comod să completeze declarația online și să o semneze digital din orice punct al țării, iar serviciul curierat al întreprinderii va putea prelua trimiterile poștale direct de la sediul agentului economic, avînd deja declarația completată online la Poșta Moldovei”, a spus Sergiu Railean, potrivit unui comunicat al Ministerul Economiei și Infrastructurii.

În cadrul ședinței, drectorul general interimar al Î.S. „Poșta Moldovei”, Vitalie Zaharia, l-a informat pe ministrul Railean despre activitatea instituției, dificultățile cu care se confruntă și acțiunile întreprinse de operatorul poștal național în vederea facilitării comerțului electronic.


Vitalie Zaharia a menționat că, instituția pe care o conduce a implementat sistemul de declarații vamale electronice CDS al Uniunii Poștale Universale (UPU), pentru toate categoriile de trimiteri poștale cu conținut de marfă, la moment schimbul de date electronice prealabile fiind realizat cu 22 de țări, precum, Romînia, Rusia, SUA, Germania, Azerbaidjan, Estonia, Spania, Bulgaria, Lituania, Canada, Ucraina, Norvegia, Mexic, Brazilia, Vietnam, Georgia, Turcia, Chili, Malaysia, Macao, Liban, Indonezia, Israel, Hong-Kong. Celelalte țări membre UPU urmează să semneze Acordul Multilateral privind Schimbul de date care va fi obligatoriu din 1 ianuarie 2021.

Totodată, întreprinderea a semnat Acordul Multilateral privind Schimbul de date care reprezintă angajamentul de protecție a datelor cu caracter personal în momentul schimbului de date electronice vamale pentru trimiterile poștale cu conținut de marfă la import/export. „În prezent suntem în proces de încheiere a unui parteneriat trilateral cu companiile MEEST și ROSAN, privind recepționarea și distribuirea trimiterilor de pe mai multe platforme electronice”, a precizat Vitalie Zaharia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?