COVID-19 : VACCINAȚI 1 008 613  INFECTAȚI 423 56 (+6199)   TRATAȚI 374 873     DECESE 10 584(+18)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 537
Coronavirus stiri: 7867

Popșoi explică modul în care 1,3 mlrd lei, achitați pentru gaz, vor reveni în bugetul statului

30 noi. 2021,, 07:43   Societate
2852 11

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a explicat cum vor fi întorși banii pentru datoriile achitate ale Termoelectrica în bugetul de stat.

„Aceste datorii ale Termoelectrica urmează să fie plătite către Termocom și eventual Termocom să întoarcă banii în bugetul de stat. Este o soluție forțată, dar este o soluție bună spune noi, în circumstanțele în care ne aflam”, a declarat Popșoi în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR.

„Moldova Gaz este responsabilă de livrarea gazului, de colectarea tarifului la gaz, de solicitarea tarifului la gaz dacă este nevoie, au făcut-o cu întârziere. Era obligația Moldova Gaz să găsească soluții pentru a lichida acest decalaj de casă, din păcate ei nu au făcut-o, fiind probabil siguri că acest șantaj din partea Gazpromului va forța Guvernul să intervină să elimine riscul ca țara să rămâne fără gaze și așa și s-a întâmplat pentru că Guvernul nu putea să permită ca țara să ajungă în situația în care livrările de gaze să fie întrerupte.

Am găsit formula pe care am considerat-o cea mai oportună din lipsa de timp, inclusiv, pentru că Moldova Gaz în mod normal ar trebui să găsească soluții de piață, pentru a rezolva această problemă, dar acest lucru ar fi durat în timp și probabil ar fi fost costuri mai mari. Iar soluția pe care am găsit-o noi prin preluarea acelor creanțe ale companiei companiei Termoelectrica de către Energocom au soluționat de fapt două probleme. Nu doar problema datoriei pe care temporar, acel decalaj de casă pe care-l avea Moldova Gaz din cauza prețul mult mai înalt, prețul de import pentru luna octombrie, în contextul în tariful în această lună nu a crescut, a fost remediată această problemă. Dar a fost remediată într-o anumită măsură și problema datoriei arzătoare a Termoelectrica, unde erau și titluri executorii deja și preluarea creanțelor de către Energocom.

Aceasta nu înseamnă că a fost cumva un ajutor nerambursabil, nici într-un caz, acestea creanțe, aceste datorii ale Termoelectrica urmează să fie plătite către Termocom și eventual Termocom să întoarcă banii în bugetul de stat. Este o soluție forțată, dar este o soluție bună spune noi, în circumstanțele în care ne aflam”, a declarat Mihai Popșoi.


Acesta a explicat că tranzacția a fost alambicata pentru că „nu puteau fi dați banii direct către Moldova Gaz, pentru a nu crea un precedent periculos, să nu fie Guvernul, ulterior, responsabil de managementul prost a Moldova Gaz”.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X