Popșoi, despre responsabilități după tragedia de la Aeroport: "Demisia unui ministru nu va soluționa problema"

12 iul. 09:15   Societate
2648 1

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), vicepreședintele Parlamentului, Mihai Poșoi, și-a exprimat părerea despre eventualele demisii ale Ministrului Afacerilor Interne și șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) după tragedia din 30 iunie de pe Aeroportul internațional Chișinău (AIC).

"Cu mare regret, situații tragice, situații, cînd lucrurile se întîmplă nu așa cum ne-am fi dorit noi sau așa cum prevede înțelegerea majorității cetățenilor despre cum ar trebui să se întîmple lucrurile se întîmplă. Și în loc să taxăm o persoană sau alta în cazul dat mai degrabă investim resursele și timpul în remedierea situației ca astfel de lucruri să nu să se mai întîmple și, cu siguranță, să dăm onorurile binemeritate cetățenilor noștri, care și-au pierdut viața în exercitarea funcției și să oferim sprijin familiilor", a spus Mihai Popșoi la emisiunea Rezoomat, transmite Noi.md.

Vicepreședintele Parlamentului a precizat că, deocamdată, nu este luată vreo decizie privind demisia șefilor de la MAI și IGPF.

"Dacă doriți opinia mea, eu mi-aș concentra eforturile din a reduce aceste vulnerabilități și în a eficientiza și mai mult activitatea fie că e vorba de Poliția de Frontieră sau de Ministerul de Interne în ansamblu. Și doamna Revenco împreună cu colegii săi în ultimul an sau în ultimii doi ani, de fapt, a dat dovadă de o activitate exemplară cînd vine vorba de managementul crizei refugiaților. A fost o mobilizare fenomenală din partea tuturor instituțiilor statului. Dar povara principală a căzut pe umerii MAI, IGPF, ai Vămii", a adăugat vicepreședintele Parlamentului.

Totuși, deputatul PAS a recunoscut că tragedia de la Aeroport a scos la iveală și anumite lacune.


"Da, evident, acest caz tragic denotă anumite carențe, care trebuie înlăturate. Dar aceste carențe, în marea lor parte, sînt rezultatul subfinanțării cronice a sistemului nostru de apărare, sistemului nostru de securitate internă. Și, cu mare regret, acest lucru, nu se soluționează prin schimbarea doar a unui ministru și doar a unui șef de instituție subordonate", a puncat Popșoi.

Amintim că după incidentul tragic de la AIC, Ana Revenco, Ministrul de Interne, a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștiilor privind o eventuală demisia a sa, dar a specificat faptul că au fost sporite măsurile de securitate aeroportuară prin majorarea numărului de echipe de patrulare, instituirea unor posturi de forțe speciale la AIC, dar și la punctele de trecere a frontierei.

Rosian Vasiloi, șeful IGPF, la fel, a refuzat să abordeze subiectul demisiei, dar a menționat că în urma atacului de la AIC, soldat cu decesul polițistului de Frontieră, Serghei Muntean și a angajatului securității aeroportuare, Igor Ciofu, pregătirea antiteroristă a personalului va deveni una prioritară.

Atacatorul de la AIC, un cetățean de 43 de ani al Tadjikistanului, a decedat la spital cîteva zile mai tîrziu după incident.

2
0
0
0
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?