X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Popovici: Sînt necesare măsuri urgente pentru salvarea sistemului educațional din R.Moldova (VIDEO)

9 ian. 2019,, 16:41   Societate
3424 3

Lipsa unor politici sectoriale competente reprezintă una din principalele cauze ale crizei în care a ajuns sistemul educațional din R. Moldova.

Opinia aparține consilierului prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, și a fost exprimată într-un interviu pentru Noi.md. Potrivit lui, politicile care se impun în acest sector lipsesc cu desăvîrșire de 12 ani încoace.

„Datorită lipsei unor politici competente în domeniul educațional, noi la etapa actuală constatăm o îmbătrînire destul de mare a corpului didactic, ceea ce reprezintă un mare risc pentru sistemul educațional, atît la nivel preuniversitar, cît și universitar. Constatăm o salarizare ineficientă - putem menționa că doar în acest an salariului profesorilor noștri a constituit în jur de 80 % din salariul mediu pe economie, ceea ce este inadmisibil în condițiile în care ne dorim o educație de calitate. O altă tendință negativă este cheltuirea ineficientă a banilor care se investesc în fiecare an în sistemul educațional. La etapa actuală educația se află într-o criză și sîntem obligați să întreprindem măsuri pentru a schimba aceste lucruri. În caz contrar riscăm să rămînem fără educație în R.Moldova”, a menționat Popovici.

Și învățămîntul superior din țara noastră este afectat de acele procese negative, afirmă consilierul. Prin urmare se atestă o micșorare considerabilă a numărului de studenți, prin exodul tinerilor spre instituțiile de învățămînt superior din străinătate. În comparație cu anul 2010, menționează Popovici, anul trecut s-a constatat o micșorare cu 44% a numărului de studenți înmatriculați în universitățile de la noi. În raport cu anii 2010 -2011, se constată o scădere cu peste 36% a numărului de absolvenți. Totodată, se observă o scădere cu peste 43% a numărului de studenți la 10 mii de locuitori. Dacă în 2011, în Moldova erau peste 300 de studenți la 10 mii de locuitori, atunci în anul 2018 constatăm prezența a 171 de studenți la 10 mii de locuitori.


„Este o cifră critică care demonstrează că dacă nu vor fi întreprinse măsuri de urgență, riscăm ca întregi ramuri ale economiei naționale să nu mai aibă cadre calificate, și, respectiv vom fi nevoiți să importăm oameni cu studii superioare din străinătate. Deja primele semnale există: în Moldova sînt insuficienți medici. Anul de studii l-am început cu un deficit de 2000 de profesori”, a remarcat consilierul președintelui.

Printre factorii care au stat la baza acestor procese, Corneliu Popovici mai enumeră criza demografică, sărăcia, diferențierea socială, dar și reîntregirea familiilor plecate peste hotare.

Printre măsurile propuse este eliminarea competiției neloiale dintre universitățile din Moldova la etapa admiterii, precum și modificarea sistemului examenului de bacalaureat prin introducerea bacalaureatului diferențiat. Mai multe detalii vedeți în interviul de mai jos.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?