COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Popovici: Noi vom salva învățămîntul de trei boli principale

Popovici: Noi vom salva învățămîntul de trei boli principale

Noi trebuie să dezvoltăm învățămîntul și să scăpăm de cele trei boli care caracterizează sistemul de învățămînt din Moldova.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii de autor a lui Victor Borșevici „Poziția”, transmite Noi.md.

El a numit prima boală a educației - reformarea cronică.

"Adică, fiecare nou ministru care vine începe de pe o foaie curată. Asta nu e bine. Trebuie să existe o continuitate, iar în educație în general sînt inacceptabile orice schimbări și modificări cardinale. Mai mult decît atît, acest lucru este periculos dacă sînt prost concepute sau pot duce la un gen de explozie socială. De aceea, nu vor exista schimbări radicale. Vor fi schimbări, dar numai cele care vor duce la îmbunătățirea sistemului. Voi încerca să asimilez tot ce s-a făcut bun pînă acum și să dezvolt tradițiile bune”, a spus Corneliu Popovici.


A doua mare boală el a numit-o birocrația sistemului de învățămînt.

„Acum profesorii noștri nu au timp să se pregătească mai bine pentru procesul de învățămînt, să acorde mai multă atenție copiilor, elevilor sau pur și simplu să se odihnească. Profesorii scriu numeroase dări de seamă, rapoarte, completează multe registre de care nimeni nu are nevoie. Sîntem pentru ca procesul de de-birocraționare să se desfășoare rapid, iar atenția profesorului trebuie să fie concentrată asupra copilului, nu a unor rapoarte", a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

A treia mare boală a educației moldovenești a fost numită politizarea sa.

„Vom face tot posibilul să respectăm legea, care prevede că politica nu are nicio legătură cu procesul de învățămînt. Directorul și profesorii au dreptul să-și expună părerea, să aibă judecăți critice și să aibă simpatiile lor politice, dar acest lucru se referă la timpului lor personal. De aceea, în sălile de ședințe și în clase activitatea politică va fi exclusă. Voi face tot posibilul pentru ca niciodată în viitor copiii noștri să nu fie folosiți de forțele politice în interesul lor. Acest lucru este ilegal, iar noi vom respecta legea”, a declarat Corneliu Popovici.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load