Popovici: Elevii trebuie educați în spirit pro-Moldova (VIDEO)

Popovici: Elevii trebuie educați în spirit pro-Moldova (VIDEO)

Necesitatea instruirii elevilor într-un spirit patriotic încă de pe băncile școlii este un lucru binevenit și chiar necesar, a declarat consilierul prezidențial în domeniul educației, Corneliu Popovici, în cadrul unui interviu pentru Noi.md.


Ideea lansată recent de Ministerul Educației de a introduce un nou modul care se va numi „Educație patriotică” este salutară, susține consilierul. Cu toate acestea, nu este clar, deocamdată, ce urmăresc autoritățile prin această inițiativă, luînd în calcul faptul că anterior au tratat cu toleranță tentativele ilegale de promovare a unionismului în școli.


„Noi, de mai multe ori, am menționat necesitatea instruirii în școlile noastre a cetățenilor loiali Republicii Moldova. O astfel de componentă este necesară atît la nivel universitar, cît și preuniversitar. Apare însă întrebarea - care va fi conținutul acestui modul? Dacă acest modul va fi cu un conținut pro-Moldova, care ar avea ca scop educarea unui cetățean al Republicii Moldova, atunci, fără îndoială, susținem inițiativa, dar dacă acest modul va conține un șir de idei promovate inclusiv la nivelul conducerii Ministerului Educației, mă refer la ideile unioniste, atunci acest modul este inadmisibil, inacceptabil pentru sistemul educațional din țara noastră”, a remarcat Corneliu Popovici.


Consilierul prezidențial a făcut referire la acțiunile cu caracter unionist desfășurate la începutul lunii decembrie - sfîrșitul lunii martie în școli, cu permisiunea și susținerea structurilor de conducere din cadrul Ministerului Educației. Oficialul a amintit despre faptul că, în ciuda caracterului ilegal al acelor acțiuni, autoritățile nu au întreprins nimic.


„Atunci cînd am adresat o scrisoare și am cerut explicații de la Minister, ni s-a răspuns că nu se petrece nimic, că totul este bine și că se desfășoară activități ce se încadrează în curriculumul existent. Nu este corect, deoarece aceste idei subminează statalitatea Republicii Moldova, pun la îndoială necesitatea existenței Republicii Moldova”, a punctat el.


Reprezentantul Președinției și-a exprimat speranța că Ministerul Educației va elabora o nouă disciplină în baza unor principii sănătoase, de consolidare a statalității moldoveneștii și educare a tinerilor într-un spirit pro-Moldova. Un asemenea concept a fost propus anterior de Președinție și preluat acum de Guvern.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load