X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Popovici, despre închiderea a două universități: ”Pentru mine a fost o surpriză”

5 aug. 2020,, 17:50   Societate
6236 10

Consilierul președinelui în domeniul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, se arată surprins de hotărîrea Guvernului privind lichidarea Institutului de Relații Internaționale din Moldova (IRIM).

Consilierul spune că motivele care au stat la baza acestei decizii nu sînt deocamdată clare. De rînd cu această instituție, executivul a dispus și lichidarea Universității „Dimitrie Cantemir”.

„Pentru mine a fost o surpriză faptul că în această listă a fost inclusă IRIM. Este una din puținele universități din Moldova care are o contribuție deosebită în domeniul dreptului, politologiei, relațiilor internaționale, o instituții unde apar publicații de referință, este una din universitățile recunoscute pe plan intenațional, lucru demonstrat și de acordurile pe care le are în acest sens. În nota informativă a acestei decizii practic nu găsim careva argumente solide, probabil ele sînt, dar noi nu le cunoaștem. Încă în iulie am menționat că soarta Institutului trebuie să fie decisă după o evalurea amanunțită, după o discuție temeinică cu colaboratorii instituției, să fie evaluat impactul. Ma tem că a fost decizie pripită”, a declarat consilierul pentru Noi.md.

Corneliu Popovici afirmă că în Moldova este nevoie de consolidarea sistemului de învățămînt superior, dar nu de închiderea instituțiilor. Un prim pas în acest sens ar fi consolidarea universităților de referință din țară: Univeristatea de Stat, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițeanu” , afirmă funcționarul.

”Atunci cînd personal am negociat cu reprezentanții Băncii Mondiale elaborarea reformei învățămîntului superior, asta a fost ideea de bază. S-a discutat despre consolidarea pilonilor de bază: domeniul pedagogic, tehnic-ingineresc, domeniul medicinei și cel al tehnologiei informației. O altă prioritate este conoslidarea universităților regionale, pentru că nu sînt numai instituții de învățămînt, dar și nuclee de dezolvare regională”.


„Soarta universităților trebuie să fie examinată după o evaluare amănunțită a capacităților. Aceste acțiuni trebuie făcute nu de dragul reformelor, dar avînd la bază o evaluare internă”, a conchis Corneliu Popovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?