X 
Cutremure stiri: 504

Popovici, despre declarațiile lui Șoimaru: ”Ar putea crea premisele pentru apariția unor noi forme de extremism”

30 aug. 08:45   Societate
5588 0

Declarația deputatului Vasile Șoimaru, privind „dezicerea de Mitropolia Moldovei, în această toamnă, după modelul Ucrainei”, este una extrem de gravă, cu implicații pe termen lung asupra societății moldovenești.

”Ce urmăresc cei care susțin lichidarea Mitropoliei Moldovei?

În ultima perioadă, au apărut unele voci care susțin lichidarea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, invocînd diverse motive și interese, care variază de la considerații politice și economice, pînă la aspecte culturale și ideologice. Dar ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor propuneri și care sînt adevăratele lor intenții?

În primul rînd, această inițiativă pare să fie parte dintr-o încercare de a destabiliza unitatea politică, socială, spirituală și culturală a țării. Se consideră că Mitropolia are o influență prea mare asupra vieții publice și că ar trebui să fie redusă sau eliminată pentru a favoriza remodelarea politică a statului moldovenesc, redefinirea identității religioase și culturale a țării.

În al doilea rînd, este un pretext pentru a promova interese străine. Prin eliminarea unui simbol atît de puternic, unii ar putea încerca să deschidă calea unor influențe externe care să submineze tradițiile și valorile naționale.


În al treilea rînd, să nu uităm că unii văd în lichidarea Mitropoliei Moldovei o oportunitate de a prelua controlul asupra bunurilor bisericii.

În cele din urmă, este important să ne întrebăm cine are de cîștigat din această acțiune. În timp ce se vorbește despre modernizare și reforme, adevăratul pericol constă în pierderea unei moșteniri spirituale și culturale care a supraviețuit de-a lungul secolelor. Lichidarea Mitropoliei Moldovei ar putea avea consecințe dezastruoase asupra identității naționale și a integrității spirituale a țării.

În acest context, declarația deputatului Vasile Șoimaru, privind „dezicerea de Mitropolia Moldovei, în această toamnă, după modelul Ucrainei”, este una extrem de gravă, cu implicații pe termen lung asupra societății moldovenești. Astfel de declarații pot avea consecințe neprevăzute asupra coeziunii sociale, asupra relațiilor interconfesionale și asupra imaginii noastre în exterior. De asemenea, ar putea genera o instabilitate socială și ar putea crea premisele pentru apariția unor noi forme de extremism”, a scris Popovici într-o postare de pe rețelele sociale.

Potrivit fostului ministru al educației, cei care promovează o astfel de acțiune demonstrează un dispreț total față de valorile noastre spirituale și dorința de a diviza societatea.

”Așadar, este esențial să rămînem vigilenți și să nu ne lăsăm influențați de retorica celor care doresc să submineze valorile fundamentale ale Moldovei. Nu vom permite ca acest lucru să se întîmple!, a mai spus Popovici.

Noi.md amintește că, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vasile Șoimaru, a declarat că Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, ar putea fi interzisă în Republica Moldova, după un model similar cu cel aplicat în Ucraina.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au subliniat că declarațiile deputatului Vasile Șoimaru nu reprezintă poziția oficială a partidului.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a avertizat că planurile de a interzice Biserica Ortodoxă din Moldova (autonomă în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse) ar putea declanșa un periculos val de tensiuni într-o societate deja divizată de autorități.

Anterior, Igor Dodon, a îndemnat guvernarea să nu se implice în treburile bisericilor, în contextul în care Ucraina a interzis biserica subordonată Patriarhiei Ruse.

44
0
1
6
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав