Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Popovici: ”Academia de Științe a Moldovei s-a transformat într-o organizație-fantomă”

10 noi. 2021,, 18:21   Societate
2601 0

Din 2017, Academia de Științe a Moldovei s-a transformat, prin deciziile negîndite și inactivitatea guvernanților, din principalul for științific al țării și simbol al statalității într-o organizație-fantomă. Opinia aparține fostului ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici și a fost exprimată într-o postare pe pagina sa de facebook.

La 10 noiembrie este marcată anual Ziua internaţională a ştiinţei, un bun prilej de a aminti despre criza cu care se confruntă mediul științific din Republica Moldova spune fostul ministru.

”Este un bun prilej să vorbim despre sentimentul de frică care paralizează activismul civic al oamenilor de știință și tăcerea academicienilor față de ceea ce se petrece în societate și comunitatea științifică din țara noastră. Să amintim de criza profundă prin care trece Academia de Științe a Moldovei transformată prin deciziile negîndite și inactivitatea guvernanților, începînd cu 2017, din principalul for științific al țării și simbol al statalității într-o organizație-fantomă. Alarmantă este și situația din interiorul AȘM, constatată de Curtea de Conturi a RM, care a identificat deficiențe ce indică asupra unor iregularități sistemice”, scrie Popovici.

Totodată, acesta menționează că perspectivele AȘM, dar și ale întregului sistem de cercetare trezesc îngrijorare în condițiile lipsei unor documente actualizate de politici, dar și a inactivității autorităților.

”Este de neînțeles ignorarea de guvernare a inițiativei legislative a ex-Președintelui Igor Dodon privind reabilitarea AȘM ca forum de cercetare științifică și educație culturală a țării și consolidarea institutelor de cercetare din Republica Molodva.


Deținînd mandatul de ministu, am evitat la sfîrșitul anului 2019 – începutul anului 2020 COLAPSUL sistemului național de cercetare științifică datorită sprijinului tuturor celor care au depus eforturi susținute pentru elaborarea și promovarea noii metodologii de finanțare instituțională a organizațiilor din domeniile cercetării și inovării, care a reprezentat un pas important în redresarea întregului sistem național de cercetare științifică.

Atunci, în februarie 2020, speram că va urma elaborarea unor noi documente de politici și vor fi proiectate noi acțiuni în domeniul cercetării și inovării.

Cu toate acestea, vreau să cred că și în anii ce urmează vom avea ocazia să ne bucurăm de realizările principalului for științific din țară și a instituțiilor de cercetare, care vor contribui la prosperarea statului nostru independent, Republica Moldova. Pînă atunci însă, să fim raționali, măcar puțin”, a concluzionat Popovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?