COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cîți moldoveni folosesc Internetul fix de mare viteză

Cîți moldoveni folosesc Internetul fix de mare viteză

În prima jumătate a anului curent, numărul abonaților la serviciile de Internet fix în bandă largă a crescut, față de finalul anului 2018, cu 3,3% și a totalizat peste 643,6 mii.

Ponderea abonaților care au contractat conexiuni prin fibră optică (FTTx) a ajuns la 65,5%, a celor care au ales tehnologia xDSL a fost de 26,7%, cei ce au ales cablul coaxial (DOCSIS) au constituit 7,5%, iar cei conectați prin intermediul altor tehnologii au avut o pondere de 0,3%, arată datele statistice despre evoluția pieţei serviciilor de Internet fix în bandă largă în primul semestru al anului anul 2019, agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Conform datelor respective, în primul semestru al anului curent cele mai importante creșteri ale conexiunilor la Internet fix, în funcție de vitezele de transfer a datelor, contractate de abonați, au avut loc pe segmentul conexiuni cu viteze de peste 100 Mbps și a celor ce permit viteze cuprinse între 30 Mbps și 100 Mbps.


Numărul abonaților care au contractat primul tip de conexiuni a crescut, în șase luni ale anului, cu 26,8% și a ajuns la 79,4 mii, iar numărul celor care au contractat al doilea tip de conexiuni a sporit cu 4,5% și a totalizat 354,2 mii. În același timp, abonații care au contractat conexiuni ce permit viteze cuprinse între 10 Mbps și 30 Mbps s-a micșorat cu 5,3% și au alcătuit 184,1 mii, cei ce au utilizat conexiuni cu viteze între 2 Mbps și 10 Mbps au crescut cu 0,2%, însumând 8,4 mii, iar cei ce au utilizat conexiuni cu viteze de până la 2 Mbps s-au diminuat cu 7,4% și au alcătuit 17,5 mii.

Aceleași date arată că numărul utilizatorilor conectați la rețea prin fibră optică a sporit cu 6,9% și a totalizat 421,5 mii, al celor conectați prin cablu coaxial – cu 9,2% și a însumat peste 48,4 mii. Totodată, numărul abonaţilor conectaţi la reţea în baza tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line) a scăzut cu 5,7% și a totalizat 171,7 mii, iar al celor conectați în baza altor tehnologii s-a diminuat cu 21,9% și au alcătuit 1,9 mii.

Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix raportată la 100 de locuitori a crescut cu 1,2 puncte procentuale și a ajuns la 24%.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load