Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3740

Poliția judecătorească poate fi creată în Moldova

8 iun. 16:45   Societate
2328 0

Poliția judecătorească ar urma să fie o entitate distinctă, dotată cu atribuții specifice pentru asigurarea securității și protecției în mediul judiciar.

Crearea noii structuri a fost discutată în cadrul unei ședințe organizată sub egida Ministerului Justiției, transmite Noi.md cu referire la bizlaw.md

Potrivit Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, prin intermediul acestei instituții se urmărește asigurarea unui climat securizat în incinta judecătoriilor și curților de apel, precum și prevenirea și constatarea eventualelor infracțiuni, delicte săvîrșite de participanții la procese în interiorul instituțiilor judiciare, escortarea și paza persoanelor supuse măsurilor respective.

Din practica altor state, poliția judecătorească operează sub autoritatea instanței de judecată și este responsabilă față de aceasta pentru activitățile realizate. Aceasta este parte din sistemul judiciar și este o componentă importantă a sistemului de justiție, prin autonomie funcțională în cadrul Ministerului de Justiție.

În urma discuțiilor, au fost identificate trei potențiale concepte:


crearea unei subdiviziuni separate, cu statut de Inspectorat în cadrul Ministerului Justiției;

constituirea acestui institut de poliție judecătorească ca serviciu separat (eventual departament) în cadrul Agenției de Administrare Judecătorească, care va duce la eficientizarea activității serviciului, la nivel central și în teritoriu, prin realocarea mijloacelor financiare pentru paza instanțelor de judecată și supravegherea video.

competențele poliției judecătorești să fie preluate, ”de jure” și ”de facto” de către alte instituții, deja formate și cu practică în domeniu.

2
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?