COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 404 766   INFECTAȚI 256 187(+45)   TRATAȚI 249 250     DECESE 6175(+2)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1203
Preşedintele stiri: 2783

Plasticianul Gheorghe Oprea și-a expus lucrările la Centrul ”C. Brîncuși”

15 mai. 18:03   Societate
934 0

O expoziție aniversară de pictură cu genericul ”Tezaur” a artistului plastic Gheorghe Oprea, Maestru în artă, la 75 de ani de la naștere, a fost deschisă astăzi la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși” din capitală.

Gheorghe Oprea a menționat că expoziția cuprinde 88 de lucrări, realizate de-a lungul anilor. ”Am intitulat expoziția ”Tezaur”, deoarece multe dintre lucrările mele sînt executate în acril, adică cu culori aurii. Apoi, am pictat și tezaurul de la Moscova, precum și un astru în aceleași culori. Totodată, am împlinit o vîrstă de aur și mi-am dorit să fie o expoziție plină de lumină”, a specificat omagiatul.

La rîndul său, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, a menționat că această expoziție l-a impresionat. „Este pentru mine o surpriză. Știam că Gheorghe Oprea este mai aproape de pictura tradițională, însă, de această dată, el vine și cu niște lucrări ce țin de pictura abstractă. Este un artist model. Cu cît mai mult înaintează în vîrstă, cu atît mai tînăr el devine în creație. În lucrările sale are un colorit cald, care ține de tradiția covorului moldovenesc. A creat o galerie întreagă de portrete ale scriitorilor români,” a constatat Dumitru Bolboceanu.

Gheorghe Oprea s-a născut la 13 martie 1946, în satul Tîrnova, raionul Edineţ. A studiat la Universitatea de Artă Populară din Moscova, secția fără frecvență (1965-1968), la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” (1970-1974) și la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea de Grafică și Pictură (1984-1989). I-a avut în calitate de îndrumători pe Mihai Grecu, Vasile Toma, Olga Orlova, Stanislav Babiuc, Ada Zevin şi Athanasie Oprea.

Lucrările sale se regăsesc în colecții publice și private din Republica Moldova, Austria, Bulgaria, Grecia, Israel, România, Spania, SUA, Ucraina ș.a. Din 1989, Gheorghe Oprea este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și din 2000 - membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (UNESCO). În 1991, i s-a conferit titlul onorific „Maestru în artă”.


Expoziția va fi deschisă pînă la 30 mai.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?