Moldova rămîne în sistemul internaţional de asigurări "Carte Verde"

Moldova rămîne în sistemul internaţional de asigurări "Carte Verde"

Moldova rămîne, pînă în anul 2020, în sistemului internaţional de asigurări "Carte Verde".

Pînă atunci, autorităţile de la noi trebuie să întreprindă toate măsurile pentru a stabiliza piaţa, în caz contrar, ţara noastră va fi exclusă din sistem. Subiectul a fost discutat în cadrul şedinţei Comisiei economie, buget şi finanţe din Parlament.

Recent, membrii Biroului Naţional "Carte Verde" au avut o întrevedere, la Bruxelles, cu reprezentanţii sistemului internaţional. Potrivit lor, asiguratorii moldoveni au înregistrat unele progrese. 

"Partea pozitivă este că asiguratorii noştri nu au datorii externe ce ţine de despăgubirile de asigurare, ceea ce a fost apreciat de către consiliul birourilor de la Bruxelles", a spus Alina Osoianu, directorul executiv al Biroului Naţional "Carte Verde".

Pentru ca ţara noastră să rămînă parte a sistemului, este nevoie ca piaţa asigurărilor să fie una stabilă şi de încredere. 

"Îngrijorările consiliului birourilor, în mare parte, ţin de incertitudinea situaţiei aferente unor asiguratori, care ar putea periclita stabilitatea sistemului "Carte Verde" din Republica Moldova", a spus viorel Miron, reprezentant al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

Anterior, din cauza neexecutării unor decizii ale Consiliului "Carte Verde", Moldova a fost ameninţată cu excluderea din acest sistem. În prezent, zece companii sînt licenţiate pentru a vinde asigurarea.

Anul trecut, valoarea acestora a fost de 320 de milioane de lei, iar a despăgubirilor - de 16 milioane de lei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load