Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Toate instanțele de judecată vor funcționa în sedii moderne

20 noi. 2018,, 09:30   Societate
2885 0

Cînd auzim cuvîntul „judecătorie” gîndul ne duce la acele clădiri cu holuri mici sau cu săli și birouri neîncăpătoare.

Această imagine va dispărea pînă în anul 2027, cînd toate instanțele de prim nivel vor funcționa în sedii moderne. Cel puțin asta prevede Legea cu privire la reorganizarea instanțelor de judecată, intrată în vigoare din data de 1 ianuarie 2017.

De la începutul anului 2017, pe teritoriul Republicii Moldova funcționează doar 15 judecătorii de fond, patru curți de apel și Curtea Supremă de Justiție. În prezent, acestea sînt compuse din sedii centrale și secundare. Însă, pînă în anul 2027, toate sediile unei judecătorii trebuie să se regăsească fizic într-o singură clădire (judecătorie), adică în sediu unic. Puține judecătorii au în prezent un sediu unic, așa cum prevede reforma instanțelor de judecată. Planul autorităților este să construiască sedii noi (unice) sau să renoveze sedii vechi, unde vor fi amplasate toate sediile curente ale unei judecătorii.

Cum vor arăta sediile unice?

Ca să vă imaginați ce înseamnă un sediu unic al unei judecătoriilor, putem lua exemplul Judecătoriei Ungheni, care este amplasată pe strada Națională 10/1, or. Ungheni. Instanța este formată din fosta Judecătorie Ungheni și fosta Judecătorie Nisporeni, avînd sediul în orașul Ungheni.

Sursa: Judecătoria Ungheni
Sursa: Judecătoria Ungheni

Palatul Justiției, așa cum a primit denumirea, funcționează din luna februarie 2018. Locuitorii din raioanele Nisporeni și Ungheni trebuie să ajungă la Judecătoria Ungheni, pentru a-și apăra drepturile și interesele.

Sursa: Judecătoria Ungheni

Imobilul în care muncesc judecătorii din fostele instanțe din Nisporeni și Ungheni, este primul construit în contextul optimizării hărții judecătorești a Republicii Moldova. Sediul unic are șapte nivele și o suprafață totală de 4.620 de metri pătrați. Judecătoria Ungheni are opt săli de judecată, dotate cu echipament modern, o cameră special amenajată pentru minori, un birou de mediere și patru celule de detenție. La fel, imobilul are birouri pentru procurori, avocați, mediatori și pentru presă. Costurile pentru construcția judecătoriei au fost de 60 de milioane de lei.În viitorul apropiat și ale judecătorii din țară vor arăta la fel.

Construcția sediilor pentru aceste judecătorii va începe de anul viitor. În proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 sînt prevăzute 60 de milioane de lei pentru construcția sediilor unice ale judecătoriilor: Cahul, Căușeni, Edineț, Hîncești și Orhei. Alte 2,5 milioane de lei vor fi alocate pentru reconstrucția clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Noile sedii vor fi dotate și cu rampe de acces pentru persoanele cu necesități locomotorii speciale. Prin urmare, ei nu vor întîmpina dificultăți atunci cînd va trebui să acceseze clădirea instanței ca să-și apere drepturile în instanță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?