X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

PG reacționează la declarația ONG-urilor

17 ian. 2019,, 10:30   Societate
2313 1

„Rapoartele anuale de activitate ale Procuraturii sînt făcute publice prin plasarea pe pagina web oficială, încă din anul 2004, cînd nu exista nicio obligație legală imperativă în acest sens.

Anume aceasta a permis ca instituția să pășească pe calea transparentizării propriei activități”. Este mențiunea Procuraturii Generale la declarația unor organizații ale societății civile în raport cu recentele modificări, operate la Legea cu privire la Procuratură, prin care a fost exclusă obligativitatea de audiere în plenul Parlamentului a raportului anual de activitate și de plasare a acestuia pe pagina web oficială, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Generale, ulterior, tendința a fost dezvoltată și ajustată la standarde internaționale, fiind incluse diverse forme de informare a societății despre activitatea cotidiană a procurorilor, inclusiv sinteze și rapoarte periodice pe toate domeniile de competență instituțională. Procuratura Generală susține că va continua să dezvolte această practică, inclusiv să-și facă publice rapoartele de activitate, menținînd tendința constantă de a rămîne printre cele mai transparente instituții publice.

De asemenea, potrivit Procuraturii, raportul public va fi în continuare audiat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, exercițiu la care mass-media a avut întotdeauna acces liber, cu ulterioara plasare a acestuia pe site-ul Procuraturii. Cît privește audierea raportului de activitate în plenul Parlamentului, Procuratura Generală afirmă că respectivul exercițiu este unul impropriu mai multor state cu o democrație avansată, „or, o instituție din cadrul autorității judecătorești, de principiu, nu poate fi supusă unui control din partea puterii legislative, inclusiv prin raportarea activității sale”.

Procuratura Generală a dat asigurări reprezentanților ONG-urilor care și-au manifestat îngrijorarea pe această temă că vor avea și în continuare acces deplin la rapoartele de activitate ale Procuraturii, inclusiv „pentru a putea să aplice și pe viitor la finanțări externe pe teme legate de activitatea Procuraturii”.

Mai multe organizații ale societății civile au emis o declarație, miercuri, 16 decembrie, prin care își exprimă îngrijorarea privind excluderea obligativității audierii raportului de activitate anual al Procuraturii în plenul Parlamentului și publicării acestuia pe pagina-web oficială a Procuraturii Generale. Cele 18 OSC-uri au solicitat viitorului Parlament ca norma respectivă să fie reintrodusă în textul Legii cu privire la Procuratură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?