COVID-19 în MOLDOVA

Petru Cazacul - un aventurier pe tronul Moldovei

Petru Cazacul - un aventurier pe tronul Moldovei

Petru al VI-lea Cazacul a domnit în Moldova între august 1592 - 25 octombrie 1592. Originea lui este incertă. El își spunea fiu al lui Alexandru Lăpușneanu.

Un raport diplomatic contemporan relevă că „avea o înfăţişare foarte frumoasă, înalt şi puternic, cu părul negru şi ştia multe limbi”. Peregrinase mult, ajunsese pînă în Spania, făcuse cunoștință și cu închisorile habsburgice, își incercase norocul la Istambul și apoi în căzăcime – de aici i se trage și porecla.

La insistenţele unor influenţi membri ai nobilimii polone, el va fi eliberat din temniţele habsburgice, refugiindu-se în Polonia, unde, o vreme, va sta în preajma marelui diplomat Andrei Taranowski. Recunoscut de către regele Poloniei, Sigismund al III-lea Vasa, ca descendent al lui Alexandru Lăpuşneanu el obţine, în 1591, totala susţinere a acestuia şi a marelui cancelar şi hatman Jan Zamoyski, în vederea dobîndirii tronului Moldovei. În iunie 1592 ambasadorul polon la Istanbul oferea 20.000 de taleri sultanului şi 80.000 marelui vizir, pentru investirea lui Petru Cazacul ca domn. Însă, turcii au refuzat sub pretextul că scaunul domnesc de la Iaşi era ocupat deja. Totuşi, Petru Cazacul a fost chemat la Poartă, în eventualitatea primirii steagului de domnie pentru Valahia, ceea ce însemna, practic, acceptarea sa oficială ca pretendent.

A ajuns domn al Moldovei în 1592, după mazilirea lui Aron Tiranul, cu sprijinul polonilor. Noul domn se intitula „Petru Despot Alexandrovici cu mila lui Dumnezeu domn şi adevărat moştenitor al ţării Moldovei”, înştiinţînd pe toată lumea că „am luat locul străbunilor noştri, ai ţării Moldovei, ţara noastră de moştenire”. A fost primit cu bucurie de boierimea ostilă lui Aron Vodă. Petru Vodă încearcă să-şi consolideze domnia, trimițînd solii la principele transilvan Sigismund Bathory și în Polonia.


Continuarea pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load