Peștele local ar putea dispărea în totalitate de pe tejghele

1 apr. 10:00   Societate
4528 0

Legea scandaloasă nr. 318, adoptată în grabă de Parlament la 17 noiembrie 2022, va distruge în totalitate piscicultura.

În același timp, peștele local ar putea dispărea în totalitate de pe tejghelele interne, cedînd locul produselor mai ieftine importate din Ucraina.

O astfel de opinie a exprimat președintele Asociației Naționale a Piscicultorilor, Gheorghe Gheorghiu, comentînd această lege, care nu numai că lasă un domeniu larg pentru abuz și corupție, dar poate duce și la distrugerea industriei piscicole din țara noastră.

Gheorghe Gheorghiu menționează, că la elaborarea legii Nr. 318 nu a fost implicat nici un specialist din domeniul pisciculturii.

”Cum poți adopta legea nr.318, și apoi să te întrebi cum să o implementezi practic? Dacă eforturile noastre privind schimbarea formulei de calcul a plății aplicate în cazul gospodăriilor piscicole, nu se vor solda cu rezultate, contractele de superficie pe care ne obligă să le încheiem cu autoritățile locale vor fi contestate în instanță și, ne-o demonstrează practica, vor dura ani în șir. După care, cred, se va ajunge la Curtea Constituțională. Sper mult să nu ajungem și la instanțele europene”, menționează dl Gheorghiu.

Potrivit lui, în rezultatul situației create s-ar putea ca de pe tejghelele noastre să dispară total peștele local, care va ceda în fața importurilor mai ieftine din Ucraina. În legătură cu evenimentele militare țara vecină a pierdut practic piața internă, și este nevoită să comercializeze peștele la preșuri foarte reduse.

”Moldova crete nu mai mult de trei mii de tone de crapi, cultivarea crapului este nefavorabilă, căci hrana costă de două ori mai scump ca în Ucraina. Anul trecut, conform estimărilor oficiale numai, Ucraina a livrat Moldovei cca 1000 tone de pește. De facto – de 2,5 ori mai mult. În anul curent livrările de pește în țara noastră vor spori și mai mult. Piscicultorii locali nu au posibilitatea să concureze cu vecinii – statul nu-i sprijină, subvenții nu există. Nu-i exclus, că ține de interesele cuiva, de lobby, există această opinie. De la majoritatea instituțiilor publice primim doar răspunsuri formale, dar intenționăm să obținem dreptatea cu orice preț”, a subliniat șeful Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova.


Din spusele sale, foarte posibil că unii vor accepta să plătească taxele exorbitante, dar asta se va solda cu o evaziune fiscală totală: ”Cel mai simplu calcul arată că este imposibil să achiți o chirie mare și în același timp - impozitele integral. Cu regret, nimeni dintre legiuitorii noștri nu a adus, barem, un temei economic în sprijinul acestei legi”.

2
2
0
2
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий