X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3717

Peștele, la mare căutare înainte de florii

7 apr. 08:45   Societate
2006 0

Au rămas zile numărate pînă la Florii, iar creștinii au dat buzna la piața pentru a cumpăra pește.

Chiar dacă prețurile nu au crescut existențial, comercianții spun că se cumpăra mai puțin decît în anii precedenți.

Un kilogram de pește poate fi cumpărat începînd cu 45 de lei și pînă la 80 de lei, în dependență de mărime și specie, transmite tvn.md.

„75-70. – Înainte de Florii merge bine vînzarea de pește? – Ei, așa. – În comparație cu anul trecu? – Mai puțin, nu are lumea bani. – Dar în comparație cu altă perioadă, acum cît a fost postul. – Tot așa, n-are bani lumea.”

Peștele înghețat de bucură de cerere mare din partea cumpărătorilor.


„Desigur că a crescut, mulți oameni vor să mănînce bun. Mulți țin post, de aceea așteaptă o anumită zi și mănîncă pește. Desigur că ar fi fost bine ca toată producția să fie mai ieftină, cunoașteți care este minimul de existență. Deocamdată lumea își permite, nu cumpără mult ca altă dată, cîte 2-3 pești, iau cîte unul, dar…În asemenea zile oamenii sînt liberi, sînt sărbători, oamenii vin și cumpără pentru mai mult timp”.

Creștinii care au postit săptămîni la rînd spun că așteaptă Duminica Floriilor pentru a se putea înfrupta cu pește. Aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

„Creștinii merg la Biserică și acolo preotul ne dă la toți creștinii crenguțe de de salcie. Cu asta se spune că venim acasă și cine are în gospodărie animale, păsări, se bate pe spate la toți, se dă de noroc. Se mănîncă pește, se dezleagă două zile în acest post, de Buna vestire și de Florii se mănîncă pește”.

De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănînce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănîncă se va lecui de orice boală.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?