Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Peste jumătate din funcțiile de conducere din sistemul Procuraturii sînt exercitate de șefi interimari

25 noi. 2022,, 14:45   Societate
2398 0

Mai bine de jumătate din funcțiile de conducere din sistemul Procuraturii din Republica Moldova sînt exercitate de șefi interimari. Procesul de reformare a sistemului procuraturii, ca și întreg sistemul justiției de altfel, decurge anevoios - doar procesul de evaluare, planificat inițial să se încheie pînă în decembrie 2022, încă examinează candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În același timp, mai mulți experții juridici atenționează că interimatele dăunează reformei Justiției anunțate de autoritățile centrale, întrucît acest lucru induce o stare de incertitudine și o disciplină executorie scăzută, scrie Noi.md cu referire la replicamedia.md.

Daniel Goinic, reprezentant al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), susține că desemnarea de conducători interimari este practică persistentă în sistemul procuraturii. Acest lucru se întîmpla anterior, inclusiv și în prezent, sub auspiciile actualei componențe a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Nu știu cum explică acest lucru CSP, dar din analiza efectuată în 2021 de către CRJM am observat că 17 dintre cele 26 de funcții de conducere scoase la concurs au fost ocupate de candidații care dețineau deja interimatul funcției date. Acesta era un mesaj clar pentru alți contracandidați că persoana pentru funcția de conducerea deja a fost identificată”, a declarat Daniel Goinic.

De cealaltă parte, preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care este membru al CSP, spune că nu este de acord cu aceste afirmații: „Eu, ca membru al CSP nu am observat o asemenea tendință, totul depinde de etapele pe care le parcurg candidații pana la numirea lor în funcție”.


Ultimul concurs important anunțat este pentru selectarea candidaților la șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), condusă în prezent de Sergiu Russu, și el șef interimar.

În ședința din 9 septembrie 2022, CSP a respins candidaţii propuși de Procurorul General interimar pentru ocuparea unor funcţii de conducere în procuraturile teritoriale, dar și în PCCOCS. Motivele invocate de CSP pentru respingerea acestora au fost discutate în ședinţă închisă, se arată într-un raport al CRJM.

La fel, CSP a anunţat concursuri pentru ocuparea a 18 funcţii de conducere din majoritatea procuraturilor teritoriale, inclusiv din Procuratura Generală. Termenul de depunere a dosarelor a fost 17 octombrie 2022. Peste o săptămînă însă, pentru a evita blocaje instituţionale, CSP a desemnat, totuși, conducătorii interimari ai unor procuraturi, inclusiv pentru oficiile respinse anterior.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?