TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Peste 7,8 milioane de lei urmează a fi recuperate de procurori

Peste 7,8 milioane de lei urmează a fi recuperate de procurori

Deşi, începînd cu anul 2016, Procuratura a abordat subiectul recuperării cheltuielilor judiciare, acesta rămîne a fi actual şi prioritar pînă în prezent.


Conducerea instituţiei insistă şi orientează acuzatorii de stat, odată cu condamnarea persoanelor sau aplicarea altor soluţii de nereabilitare, să solicite încasarea mijloacelor băneşti care au fost utilizate la efectuarea anchetei şi pe care l-au suportat instituţiile de drept (expertize judiciare, traduceri, extrădări etc) - din contul persoanei vinovate.

În decursul primului semestru 2019, Procuratura a propus o abordare nouă, sistemică, cu antrenarea tuturor actorilor din justiţie pentru ajustarea practicii în domeniul încasării cheltuielilor judiciare şi asigurarea corespunderii acesteia standardelor internaţionale.


Sarcinile faţă de procurori şi organele de urmărire penală au constat în neadmiterea situaţiilor din anii precedenţi, cînd cheltuielile esenţiale, pe care le suportă statul la desfăşurarea proceselor penale, rămîneau a fi neevaluate şi, respectiv, nerecuperate atunci cînd dispoziţiile legale o cer, fapt ce prejudiciază bugetele alocate organelor de drept şi altor instituţii implicate în procesele de combatere a criminalităţii.


Statisticile Procuraturii la capitolul recuperării cheltuielilor judiciare la etapa de urmărirea penală, estimată în primele 6 luni ale acestui an, sînt următoarele:

  • suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, achitată de învinuiţi în baza deciziilor procurorilor, a constituit 269.551 lei (160.764 lei în 6 luni 2018). În 20 de cazuri s-a decis punerea în executare a ordonanţelor, pentru a asigura achitarea sumelor care nu au fost executate benevol;
  • suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală în cauzele expediate în judecată, indicate în rechizitorii – 7.856.166 lei (7.194.596 lei în 6 luni 2018);
  • suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, admise de către instanţele de judecată – 2.187.614 lei (1.607.464 în 6 luni 2018).

De notat că, în fiecare caz de condamnare a persoanelor, în care instanţa respinge solicitarea procurorilor de a încasa din contul inculpaţilor cheltuielile judiciare, Procuratura contestă şi insistă pe recuperarea banilor anume de către condamnat.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load