COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Peste 50 de persoane fără adăpost se află la centrul de găzduire din Chișinău

Peste 50 de persoane fără adăpost se află la centrul de găzduire din Chișinău

Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, din strada Haltei a capitalei, este solicitat, dar nu aglomerat, în aceste zile, cînd se înregistrează temperaturi scăzute.

Psihologul Centrului, Marcela Dița, a spus pentru IPN, că în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, au fost cazate 51 de persoane, iar o noapte mai devreme – 45.

Potrivit psihologului, în perioada rece a anului, zilnic se adresează 5-6 persoane noi. Totodată, vor fi situații și zile, în funcție de timpul de afară, cînd vor veni la Centru pentru a înnopta și cîte 10-15 persoane noi. Marcela Dița menționează că pe timp de zi aleg să rămînă la Centru circa 30 de persoane, celelalte se duc dimineața și se întorc seara. Psihologul susține că beneficiarii care nu au unde să plece, nu muncesc, se pot afla la Centru și pot primi ajutor de la echipa de specialiști, care le pot oferi, gratuit, o gamă largă de servicii.


Potrivit Marcelei Dița, beneficiarii sînt alimentați de trei ori pe zi, au posibilitate să facă duș, să-și schimbe hainele, primesc pachete igienice etc. Totodată, echipa de specialiști, din fac parte asistentul social, psihologul și juristul, lucrează în vederea rezolvării problemelor lor. La fel, trei infirmiere sînt la Centru și zi și noapte pentru a le oferi asistența medicală necesară. Psihologul mai susține că oamenii străzii ajung la Centru fie însoțiți de către echipajele de poliție, ambulanță, fie vin singuri, dar și cetățenii sună și raportează cazurile cînd un om al străzii se află într-o situație vulnerabilă.

Marcela Dița afirmă că instituția pe care o reprezintă organizează, tradițional deja a șasea toamnă, campania de colectare de haine și încălțăminte pentru beneficiarii Centrului, deoarece este nevoie stringentă de haine și încălțăminte, în stare bună, pentru a fi refolosită. Potrivit psihologului, sînt zile cînd fac baie 30 de persoane odată și toate trebuie să-și schimbe hainele, iar posibilitățile de procurare a hainelor și încălțămintei sînt reduse.

În perioada 1 noiembrie 2019-31 martie 2020, Centrul va presta servicii de cazare 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Capacitatea de cazare în perioada rece a anului va fi de o sută de persoane. Anterior, responsabili de la Primăria Chișinău au anunțat că, pentru a face față fluxului mare de oameni a fost făcută reparație în dormitoare, sufragerii.

Totodată, au fost procurate plăpumi, cearșafuri, ștergare, produse de igienă, lenjerie de corp, ciorapi, papuci de cameră etc.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load