Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Peste 33 mii de apeluri la Linia Verde a BMA, de la începutul războiului

15 iun. 15:56   Societate
1417 0

Deși la aproximativ patru luni de la începutul războiului din Ucraina numărul de adresări la Centrul de Apel al BMA s-a diminuat, Linia Verde continuă să fie o sursă sigură de informare și de asistență juridică primară pentru mulți străini în diverse probleme vizînd intrarea și șederea în Republica Moldova.

Peste 33.400 de apeluri, inclusiv 25800 parvenite nemijlocit de la cetățeni ai Ucrainei, au fost înregistrate la Linia Verde a Biroului Migrație și Azil în perioada stării de urgență. sînt date anunțate în cadrul vizitei de presă la Centrul de Apel al BMA organizată de către AO Centrul de Drept al Avocaților în conlucrare cu Biroul Migrație și Azil.

Linia Verde a Centrului de Apel a fost lansată pe 25 februarie 2022, la numărul de telefon 080001527, și funcționează în regim nonstop.

Potrivit afirmațiilor șefei Centrului de Apel al BMA, Eugenia Gurițenco, la începutul crizei refugiaților la Linia Verde, zilnic, apelau 600-700 de străini, iar uneori și cîte 900 de persoane.

În prezent numărul de adresări la Centrul de Apel a scăzut pînă la aproximativ 300 în fiecare zi. Asistența oferită de Centrul de Apel al BMA se referă la tot spectru de probleme ce țin de intrarea și aflarea în tară a unui străin. Mai frecvent sînt solicitate informații cu privire la condițiile de tranzitare și de ieșire către țările UE, solicitarea statutului de refugiat, posibilități de angajare în cîmpul muncii, mecanismele de acordare a dreptului de ședere, modalitatea de perfectare a actelor de identitate. Un alt motiv de adresare la Centrul de Apel este verificarea informației cu referire la perioada de aflare a ucrainenilor în Republica Moldova.


Consultanții de la Centrul de Apel oferă frecvent asistență informațională și privind facilitățile acordate cetățenilor din Ucraina pentru angajare la muncă, obținerea numărului de identificare de stat - IDNP, condițiile de luare în evidență a cetățenilor străini. Operatorii de la Linia Verde a Biroului Migrație și Azil acorda informații doar din surse sigure. În acest scop este stabilită o conlucrare și un schimb constant de informații cu angajații de la centrele provizorii de plasament a refugiaților de la Palanca, Otaci, Giurgiulești, de la Direcția azil și integrare a BMA.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав