X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Peste 160 de elevi din Cigîrleni nu au acces la condiţii decente de studiu

30 dec. 2022,, 19:30   Societate
2759 0

Nu au acces la condiţii decente de studiu şi învaţă pe ture. Este vorba despre peste 160 de copii din satul Cigîrleni, Ialoveni.

De zeci de ani, în localitate lipseşte o instituţie de învăţămînt, iar copiii sînt nevoiţi să înveţe în grădiniţa din sat. Învățătorii, dar şi părinţii spun că au ajuns la limita disperării şi că nu mai au putere să bată la uşile autorităţilor pentru a cere ajutor şi pentru a fi auziţi, transmite publika.md.

Şcoala din Cigîrleni a fost avariată cu zeci de ani în urmă din cauza unui cutremur. De atunci, toţi elevii învaţă într-un bloc al grădiniţei din sat.

"Activăm în două schimburi, avem 164 de elevi şi 18 cadre didactice. Lecţiile încep la ora opt dimineaţa şi se termină la ora 18:30 seara. Deci, este foarte obositor atît pentru cadrele didactice, cît şi pentru elevi. Este cam complicat pentru copii, pentru că la o oră tîrziu ajung acasă şi oricum trebuie să se pregătească pentru a doua zi de lecţii. S-au înaintat demersuri la nivel raional, chiar şi central, dar nu avem niciun rezultat", a spus ANGELA EREZANU, directorul gimnaziului din Cigîrleni.

Directorul gimnaziului spune că de la an la an în sat se nasc tot mai mulţi copii şi creşte numărul micuţilor care urmează să fie înscrişi la şcoală.


"Numărul copiilor la noi în localitate este în creştere de la an la an, ceea ce ne bucură foarte mult. Pentru anul viitor avem solicitări, peste 30 de elevi în clasa întîi", a declarat ANGELA EREZANU, directorul gimnaziului din Cigîrleni.

"Toaleta gimnaziului este în curte, iar la aceste lavoare, instalate în colț, elevii își spală mîinile. Mai mult, acesta pare a fi un hol, dar, de fapt, așa arată cantina improvizată în care mănîncă copiii din Cigîrleni. Mesele au fost aranjate lîngă geamuri, iar elevii sînt nevoiți să se înghesuie in acest spațiu extrem de mic", a menționat DANIELA BARANOVSCHI, jurnalist.

Elevii nu au sală de sport, iar orele de educaţie fizică se fac afară chiar şi atunci cînd este frig. Biblioteca şcolii este într-o cameră care cîndva a fost, de fapt, o toaletă, iar de laboratoare pentru lecţiile de fizică sau chimie nici vorbă. În 2014 în sat a început construcţia de la zero a unei şcoli. Bucuria localnicilor, însă nu a durat prea mult. Din lipsă de bani clădirea a rămas nefinalizată.

"Cred că la fiecare pas pomenim despre şcoala nouă. De prin anul 1990 tot aşteptăm şcoală. Mai aveam zece ani pînă la pensie şi spuneam că voi reuşi, pe urmă cinci. Acum am cinci ani după pensie şi deja cred că nici nu va mai fi", a spus EUGENIA ODAGIU, profesoară de clasele primare.

"Cînd s-a început construcţia, toţi eram bucuroşi. Satul întinereşte, tinerii construiesc, fac case, nasc copii. În atîţia ani mereu am sperat că va fi o şcoală cu toate comodităţile. În perioade electorale cei ce candidau la funcţia de parlamentari umblau, făceau agitaţie şi mereu ne ungeau pe suflet cu speranţa că vom dispune şi noi de o şcoală", a declarat EUGENIA ŢURCANU, profesoară de fizică.

"- Condiţiile sînt mai grele, dar cred că dacă se doreşte se învaţă oriunde. În septembrie am început cariera mea aici în sat.

- Dar ce v-a motivat?

- Îmi plac mult copiii, îmi place să lucrez cu ei. În şcoală am început acum, dar ca practică am mai mult timp lucrat cu copiii", a menționat ION UNGUREANU, profesor de clasele primare.

Părinţii spun că lecţiile sînt obositoare din cauza orei tîrzii la care încep:

"După masă erau obosiţi cînd veneau la lecţii. Seara veneau tîrziu, plini de glod. Este greu şi pentru părinţi şi pentru copii. Se spune că speranţa moare ultima, dar şi foştii profesori cu speranţă au predat şi că vor fi în şcoală nouă, dar din păcate deja mulţi dintre ei sînt decedaţi şi nu se mai predă în şcoală nouă".

Preşedintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru, ne-a spus că autorităţile locale urmează să elaboreze un nou proiect pentru a stabili costul lucrărilor de finalizare a şcolii. Ulterior, aceştia se vor adresa autorităţilor centrale pentru a primi finanţarea necesară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?