Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Persoanele cu dezabilități de vedere au "votat" în cadrul sistemului de vot mixt

4 oct. 2018,, 16:20   Societate
3352 0

Aproximativ 30 de persoane nevăzătoare și slab văzătoare au participat la un seminar de instruire în condițiile noului sistem electoral mixt. Aceștia au exersat procesul de vot la o secție de votare improvizată.

Evenimentul a avut loc la Centrul Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor din Moldova, transmite IPN.

Nicolae Ciobanu, specialist principal pe probleme sociale, cultură și sport în cadrul Asociației Nevăzătorilor din Moldova, a participat la toate alegerile care s-au organizat în Moldova de la declararea independenței. „Pînă în anul 2010, am votat cu ajutorul însoțitorului. La alegerile Parlamentare din 28 noiembrie 2010, am votat singur datorită plicului șablon care mi-a permis să identific în mod tactil pe buletinul de vot concurentul electoral pe care doream să-l votez”, a spus Nicolae Ciobanu, menționînd că fiecare om trebuie să aibă condiții egale în exercitarea drepturilor, iar „dreptul de a alege este unul foarte important, ca orice om să poată să decidă prin vot ceea ce îi dictează conștiința”.

Și Tatiana Goraș, psiholog în cadrul Liceului cu profil tehnologic pentru persoane cu vederea slabă, pentru prima dată a votat fără ajutorul însoțitorului la alegerile Parlamentare din anul 2010, cu ajutorul sistemului televizat cu circuit închis, care i-a permis mărirea buletinului de vot pe ecranul dispozitivului. „Am avut diverse experiențe de vot, atît pozitive, cît și mai puțin, de exemplu cînd votam în localitatea natală, de cele mai multe ori cînd mă prezentam la votare erau situații în care cei din secțiile de votare insistent spuneau: „Ajutați-o, ajutați-o”! În acele momente aveam un disconfort psihologic, eu eram nevoită de fiecare dată să le explic că doresc și pot să votez independent”, a mărturisit tînăra.

Tatiana Goraș consideră că crearea condițiilor în care persoanele cu dizabilități de vedere pot vota independent este importantă și pentru schimbarea mentalității. „Imaginați-vă care este imaginea în public a unei persoane cu dizabilități care este însoțită și ajutată la fiecare pas. Această imagine stîrnește milă, compasiune, neputință. Toate aceste emoții și percepții duc la etichetarea în continuare a persoanelor cu dizabilități ca fiind persoane vulnerabile, neputincioase. Votul este o ocazie prin care persoanele cu dizabilități pot demonstra că pot fi independente și capabile să realizeze lucruri fără ajutor dacă sînt create condiții adaptate nevoilor pe care le au” , a mai afirmat psihologul.

Victor Koroli, directorul Asociației „Alianța Infonet”, a menționat că alegerile le permit persoanele cu dizabilități să devină mai vizibile în societate. Important este ca acestea să vină să voteze. Astfel vor demonstra că sînt parte a societății.
În Republica Moldova, la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 a fost pilotat votul cu ajutorul plicului şablon. În alegerile parlamentare din 2014 mai multe secții din Moldova au fost dotate cu plicuri șablon şi lupe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?