X 
Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Persoanele cu boli de inimă și diabet zaharat vor avea un acces mai mare la medicamente compensate

1 noi. 2023,, 17:36   Societate
2255 0

Pacienții care au maladii cardiovasculare și diabet zaharat vor beneficia de la 1 noiembrie de mai multe medicamente existente în lista celor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Este vorba despre cinci medicamente – clopidogrelum, carvedilolum, valsartanum, telmisartanum, gliclazidum, care anterior erau indicate doar în cazuri complexe, iar acum nu vor exista limitări în prescrierea lor.

Cel puțin o denumire comercială din preparatele enumerate va fi oferită gratuit, adică acoperită de asigurarea medicală obligatorie.

Totodată, medicamentul dapagliflozinum, recomandat pînă în prezent doar pacienților cu diabet zaharat, va fi prescris și persoanelor cu insuficiență cardiacă. Preparatul respectiv va avea o rată de compensare de 65% din preț.

De asemenea, din 1 noiembrie, trei medicamente compensate vor fi prescrise și în alte doze, în funcțe de necesitățile individuale ale pacientului. Astfel, preparatul carbamazepinum va fi indicat în comprimate de 400 mg, perindoprilum argininum+indapamidum – în doză de 10 mg/2,5 mg, iar roxithromycinum – în comprimate filmate de 150 mg. Prescrierea dozelor variate permite ajustarea schemei de tratament în funcție de modul în care răspunde fiecare pacient la medicament și contribuie la o eficacitate mai mare a tratamentului.


Modificările menționate mai sus în lista de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost publicate vineri, 27 octombrie, în Monitorul Oficial.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?