COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Perju: Securitatea alimentară a țării va fi asigurată

Perju: Securitatea alimentară a țării va fi asigurată

Ministrul Agriculturii Ion Perju a prezentat, în cadrul ședinței de Guvern, primele rezultate ale recoltei de cereale.

Potrivit lui Perju, după o săptămînă de muncă, autoritățile rămîn optimiste de a obține o producție globală de grîu de 600 mii tone, la necesarul de 350 de mii de tone de care are nevoie țara. Ministru a precizat că securitatea alimentară a țării va fi asigurată, totodată, fermierii vor putea exporta grîu.

“Partea de sud a țării este cea mai afectată. Avem gospodării din Basarabeasca, Cimișlia, unde au obținut 400 de kg de grîu la ha. Dar media este 1 tonă la ha. La Nord 2,5 tone la ha, iar la Briceni chiar și pînă la peste 3 tone. Avem întreprinderi agricole care au cultivat peste 6 tone la ha. Asta demonstrează că avem agricultori care și în anii secetoși știu să obțină o roadă bună”, a precizat Perju.


Totodată, potrivit lui Ion Perju pînă în prezent s-a recoltată în jur de 70 mii tone de orz. „Este o roadă mai mică, dar va fi de ajuns pentru țară, mai puțin pentru export. Rapița aproape că a fost recoltată – 1,5 tone la ha, în total în jur de 30 mii tone. Rapița merge în total la export”, a mai spus ministrul.

Totodată, Ion Perju se arată optimist în ceea ce ține de culturile de grupa a doua, deoarece condițiile meteo sînt destul de bune. „Depinde cum va fi în următoarele două-trei săptămîni”, a conchis Perju.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load