AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Șor stiri: 406
Criza energetică stiri: 725

Pericolul din harbujii vînduți pe marginea drumului

8 iun. 2021,, 17:15   Societate
1824 0

Deşi nu s-au copt bine nici cireşele, au apărut deja la vînzare harbujii. Nu este meritul fermierilor locali, ci tot al grecilor, care au invadat piaţa Republicii Moldova cu fructe şi legume.

Problema e că multe produse au cantităţi mari de pesticide sau nitraţi, substanţe interzise în Uniunea Europeană, dar tolerate la noi. Medicii ne avertizează că pepenii cu nitraţi pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa copiilor mici, transmite Noi.md cu referire la Tvr Moldova.

Pe drumurile de la ieşirea din Chişinău sînt mai multe puncte de vînzare ilegale a harbujilor importaţi din Grecia.

Comercianţii dau asigurări că produsele nu au fost tratate chimic, chiar dacă nu au niciun document care să confirme provenienţa şi calitatea.

Aşa că, fiecare cumpără pe riscul lui. Specialiştii sînt însă categorici şi avertizează că pepenii verzi sînt trataţi, printre altele, cu nitraţi, substanţă care provoacă probleme serioase de sănătate.


„Noi efectuăm controale doar în locurile autorizate şi înregistrate de către agenţie. Ceea ce se comercializează pe marginea străzilor nu se verifică de către agenţie.

Anume din acest motiv îndemnăm cetăţenii să procure aceste produse din străzi, dar din locuri autorizate”, a declarat Sergiu Mazureac, reprezentant ANSA.

Deşi harbujii sînt la mare căutare, medicii toxicologi nu recomandă părinţilor să îi ofere copiilor.

„Chiar dacă unii părinţi au dispozitive de a controla nivelul de nitraţi, totuşi poate să ne mai scape şi să fie conţinut crescut şi atunci o să dezvolte copilul o indigestie sau o intoxicaţie cu nitraţi.

La început copilul poate să nu manifeste vomă, să manifeste o nelinişte, ulterior voma se repetă şi se dezvoltă o situaţie destul de gravă.

Unii copii sugari la un conţinut mare de nitraţi dezvoltă şi o schimbare a tegumentelor spre cea notică şi de multe ori este confundată cu pneumonia”, susține Ana Oglindă, medic toxicolog.

Harbujii autohtoni apar în vînzare abia la sfîrşitul lunii iulie. Comercianţii profită de apetitul unor cumpărători care îşi doresc să guste mai repede din dulceaţa lor.

Trebuie ascultat însă sfatul specialiştilor care spun categoric că nu trebuie să cumpărăm nimic din locuri neautorizate.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав