X 
Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Perfecționarea mecanismului de aprobare a prețului la medicamente

29 dec. 2022,, 18:10   Societate
1225 0

Un nou proiect de lege menit să sporească calitatea sistemului sănătății populației și care vizează aprobarea prețului la medicamente a fost votat în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Documentul presupune modificarea mecanismului de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente, avînd drept scop facilitarea accesului populației la produsele medicamentoase de calitate și creșterea atractivității pieței farmaceutice a Republicii Moldova pentru operatorii economici autohtoni și străini.

Astfel, modificările la Legea cu privire la medicamente prevăd negocierea directă cu producătorul sau deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului sau reprezentantul oficial al acestuia, cu excluderea din calcul a celui mai mic preț. Inițiativa legislativă a venit din partea Guvernului, care argumentează, cu referire la analiza efectuată, că cel mai mic preț, de regulă, nu este în corelație cu situația reală în țările de referință, la majoritatea produselor. Iar prin aprobarea mecanismului de negocieri se urmărește stabilirea prețurilor la medicamente în mod corect, transparent și accesibil pentru populația Republicii Moldova.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va fi responsabilă de crearea şi administrarea Catalogului naţional de preţuri. Se propune ca modificările să intre în vigoare din data publicării noii legi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Potrivit notei informative la proiectul de lege, în prezent piața farmaceutică a Republicii Moldova se confruntă cu un deficit acut, fără precedent, al medicamentelor înregistrate. Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor conține aproximativ 4000 de produse, comparativ cu anii precedenți cînd erau în jur de 8000 de medicamente.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?