Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 290

Perciun: 700 de milioane de lei ar putea fi alocate suplimentar pentru compensații

14 ian. 07:12   Societate
1589

Guvernarea examinează cele mai sumbre scenarii, unul dintre ele fiind majorarea tarifului la gazele naturale pînă la 14,7 lei.

Deputatul PAS, Dan Perciun, spune că dacă Va exista la o nouă creștere a tarifului, Guvernul va veni cu un pachet suplimentar de compensații, astfel încît cetățenii să poată face față poverii facturilor. În același timp, opoziția extraparlamentară spune că este gata să ajute guvernarea la identificarea soluțiilor, astfel încît Republica Moldova să depășească această criză energetică, notează IPN.

Deputatul PAS, Dan Perciun, spune cădacă prețul de achiziție a gazului va rămîne ridicat, ajustarea în creștere a tarifelor va fi inevitabilă. Calculele preliminare arată că la o majorare a tarifului de la 11,08 lei la 14,7 lei, în condițiile actualului mecanism de compensare, ar mai fi necesare 700 de milioane de lei.

„În condițiile creșterii în continuare a prețului de achiziție trebuie să vorbim despre un pachet mai mare de compensare a tarifului. Noi am calculat că pentru a acoperi această majorare de tarif, care încă nu este clar dacă va avea loc sau nu, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei suplimentar pentru următoarele 3 luni, astfel încît chiar dacă se majorează tariful dincolo de nivelul actual, să putem menține nivelul actual din facturi. Soluția este compensația, altele nu-s. 700 de milioane de lei ar fi costurile care ar acoperi majorarea tarifului pe modelul deja existent. Ca urmare a creșterii economice vedem și o creștere a încasărilor la bugetul de stat și aceste venituri trebuie direcționate prioritar spre compensații”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

În același timp, reprezentanții Platformei DA spun că responsabilitatea politică pentru criza energetică cu care ne confruntăm o poartă vicepremierul Andrei Spînu, care ar trebui să-și prezinte demisia sau să fie demis.

„Domnul Spînu s-a transformat în avocatul Moldovagaz. A venit la negocieri cu echipa de la Moldovagaz care este afiliată Gazpromului, care a știut că expiră contractul și din prima zi a învestirii Guvernului trebuia să înceapă procesul de negocieri. Noi sîntem gata să punem umărul la căutarea soluțiilor, dar nu la justificarea greșelilor. Aceste două condiții, privind sistarea livrării gazului în 48 de ore și plata în avans sînt o bombă cu ceas, au fost plasate acolo intenționat ca să provoace în fiecare lună o criză energetică. Atmosfera enervantă în care se află toată societatea este cauzată de aceste două puncte”, a spus reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Potrivit contractului semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite pînă la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав