AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 466 469  Au ieșit 381 000​  Au rămas 85 469     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 909
Criza energetică stiri: 730

Percheziții matinale la patru adrese din Chișinău

12 ian. 09:03   Societate
2124 2

09:04 // Două persoane au fost reținute, în această dimineață, în dosarul primăriei Durlești. Acțiunile continuă.

Potrivit unor surse, cele două persoane reținute ar fi Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea.

08:34 // CNA și procurorii anticorupție desfășoară la această oră percheziții în dosarul primăriei Durlești privind înstrăinarea frauduloasă a terenurilor.

Potrivit unui comunicat de presă, perchezițiile au loc la patru adrese din raza municipiului Chișinău, unde sînt efectuate acțiuni de urmărire penală la persoane care au intrat ilegal în posesia terenurilor, fiind în cercul de apropiați al fostului primar.

Amintim că la sfîrșitul lui 2021 mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sînt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 – 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul or. Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha.


Ulterior, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Mai tîrziu, opt persoane au fost supuse perchezițiilor domiciliare, în dimineața de 28 decembrie, de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Potrivit anchetei, cele opt persoane ar fi avut rolul de interpuși, iar beneficiarii efectivi ai tranzacțiilor ar fi rudele fostului primar și ex-angajați ai Primăriei Durlești.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав