X 
Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Percheziții la un angajat al Consiliului raional Soroca

17 iun. 17:19   Societate
1762 0

Oamenii legii anunță că, fostul arhitect-șef al Consiliului raional Soroca și doi agenți economici sînt cercetați penal pentru abuz de serviciu.

Mai exact, aceștia sînt bănuiți că ar fi cauzat daune materiale considerabile autorităților locale, după ce ar fi admis mai multe abateri atît la proiectarea unui stadion, care urma să fie construit în localitatea Rublenița, cît și la construcția acestuia.

Astfel, ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la fostul arhitect-șef. De la fața locului, au fost ridicate mai multe documente, care se referă la caz și mijloace băneşti în sumă de 19500 dolari.

„În anul 2019, factori de decizie din cadrul Consiliului Raional Soroca au încheiat un contract cu o companie, gestionată de soția arhitectului-șef al Consiliului, pentru proiectarea construcției stadionului de fotbal din Rublenița. Doar pentru serviciile de proiectare a obiectului, cu o capacitate de 1500 de locuri și tribune, au fost alocate 195 000 de lei. Banii au ajuns pe conturile companiei, chiar dacă proiectul a fost întocmit cu abateri, iar documentul propriu-zis nu a fost contrasemnat de toate subdiviziunile responsabile”.

Prin aceste acțiuni, s-a cauzat un prejudiciu în sumă de 195 000 lei, ceea consituie daune în proporţii considerabile, aduse drepturilor şi interselor ocrotite de lege ale Consiliului raional Soroca.


„Ulterior, în baza proiectului neavizat corespunzător, a fost anunțat concursul privind achiziția lucrărilor de construcție a stadionului în sumă de 16 070 258,4 lei, iar ca rezultat a fost desemnat cîștigător un agent economic din localitate. La data de 27.06.2019, Consiliul Raional Soroca a încheiat contractul de antrepriză cu acesta pe o perioadă de execuție a lucrărilor pînă la data de 31.12.2022”, se mai arată în nota informativă a CNA.

Prin urmare, factorii de decizie ai agentului economic, în interes material şi personal, ignorînd prevederile legale privind calitatea în construcții au început efectuarea lucrărilor, iar în procesul execuției au apărut unele neconcordanțe între devizul de cheltuieli și proiect.

Pentru a înlătura neregulile, a fost modificat contractul, printr-un document adițional, fiind majorată valoarea contractului cu 1 306 822,73 lei.

Deși pînă la finele anului lucrările urmau a fi finalizate, acestea au fost executate în mărime de doar 2 928 365,38 lei, iar în prezent întregul proces a fost compromis și suspendat din cauza că mai multe documente trebuie să fie ajustate.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав