COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 667(+161)   TRATAȚI 252 166     DECESE 6261(+4)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2834
Puterea stiri: 6454
Coronavirus stiri: 7320

Percheziții la Direcția pentru Siguranța Alimentelor

25 mai. 10:17   Societate
1459 0

În aceste momente, ofițerii Centrului Național Anticorupție efectuează percheziții de amploare la sediul Direcției municipale din Chișinău pentru Siguranța Alimentelor și în alte nouă locații, în cadrul unui dosar de corupție.

Informația a fost confirmată de către Angela Cibotaru Starinschi, ofițerul de presă al CNA.

„CNA și procurorii anticorupție au mers azi cu noi acțiuni de urmărire penală în dosarele care vizează eliberarea contra cost a certificatelor sanitar-veterinare. De data aceasta, facem percheziții la Direcția municipală Siguranța alimentelor.

Sunt în vizor mai multe persoane, inclusiv medici sanitar-veterinari. Urmează și rețineri. Suntem dislocați pe cel putin 10 adrese, unde efectuăm percheziții. Vom veni cu amănunte pe parcurs”, a comunicat Starinschi.

Potrivit CNA, perchezițiile de astăzi sînt în cadrul aceluiași dosar despre comercializarea cărnii alterate pe teritoriul Pieței Centrale din Chișinău.


La 20 aprilie curent, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă.

Aceştia sînt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vînzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită.

Cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar în prezent sînt audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie.

Potrivit investigaţiilor, care s-au desfăşurat pe parcursul a 3 luni, angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vînzare în Piaţa centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit.

Din imaginile video şi înregistrările obţinute de investigatori, urmare monitorizării, rezultă că funcţionarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admiţînd produse de proastă calitate spre vînzare şi punînd în pericol siguranţa alimentară a cetăţenilor.

La modul concret, dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei per unitate, atunci mita pentru permisiunea de a o comercializa se ridica pînă la cîteva sute de lei, în funcţie de calitatea mărfii.

În cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita valora nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate.

Mărimea mitei însă se ridica de cîteva ori în cazurile în care pe tarabele pieţei ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate.

Astfel, un agent economic care furniza pe piaţă 30-40 de carcase urma să plătească drept taxă de protecţie cîteva mii de lei, la fiecare partidă.

Din documentările, operate timp de 3 luni, se estimează o sumă, pretinsă drept mită, de circa 100.000 de lei – bani care au fost calculaţi luînd ca bază înregistrările obţinute de anchetatori.

Suma reală, însă, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de cîteva ori mai mare.

În urma perchezițiilor din aprilie, au fost reținute 5 persoane, între care 3 medici veterinari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi 2 agenţi economici.

Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile acestora, în birourile de serviciu şi automobile, dar şi în halele din Piața Centrală.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽