TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Pentru prima oară în ultimii 18 ani, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie

Pentru prima oară în ultimii 18 ani, în Republica Moldova, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie.

Informația a fost cofirmată pentru NM de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) pe 3 martie. Potrivit acestora, indexarea nu este justificată, întrucît în cea de-a doua jumătate a anului 2020 nivelul inflației, pe baza căruia se calculează coeficientul de indexare, a fost negativ. În același timp, toți pensionarii a căror pensie este mai mică de 4 mii de lei, vor primi din 1 aprilie o sumă unică în mărime de 1000 de lei.

Reprezentanții MSMPS au amintit că, din 2020, pensiile sînt indexate de două ori pe an – pe 1 aprilie și 1 octombrie.

„La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituind rata inflației în ultimul semestru al anului precedent anului indexării și la 1 octombrie, rata inflației fiind similară cu cea din primul semestru al anului în curs. Coeficientul indexării este calculat de guvern, pe baza datelor Biroului Național de Statistică”, se arată în răspunsul instituției.

Potrivit informațiilor BNS, nivelul inflației, înregistrat în cea de-a doua jumătate a anului 2020 (din iulie pînă în decembrie 2020) a constituit (-0,68%) (deflație).


„Ținînd cont de coeficientul negativ al inflației, nu există motive pentru calcularea coeficientului indexării”, au menționat reprezentanții MSMPS. Aceștia au adăugat că, din motivul că guvernul interimar deține compentențe limitate, nu este posibilă „adoptarea unor măsuri legislative, care ar schimba mecanismul indexării”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load