X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pentru ce categorii de cetățeni este contraindicată vaccinarea anti-Covid-19?

14 feb. 2021,, 14:00   Societate
7319 4

În viitorul aropiat în R.Moldova va începe campania de imunizare împotriva Covid-19, spun autoritățile. Categoriile care vor beneficia prioritar de vaccin, Ministerul Sănătății le-a anunțat deja, fiind vorba de persoanlul medical şi oamenii în vîrstă de peste 60 de ani.

Ministerul Sănătății a decis să facă lumină și asupra categoriilor de persoane cărora le este contraindicat vaccinul anti-Covid, reieșind din rezultatele studiilor clinice efectuate.

Potrivit datelor oficiale, vaccinarea este contraindicată persoanelor care prezintă anamnestic de reacție alergică severă (de exemplu, anafilaxia) la orice componentă a vaccinului. De menționat că vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 nu conține latex, conservanți sau urme de ouă, acestea fiind cele mai frecvente și reactive componente ale altor vaccinuri. Necesită mai multă precauție administrarea vaccinului la persoanele cu anamnestic de reacție alergică severă la orice vaccin sau terapie injectabilă intramusculară, intravenoasă sau subcutanată.

Se recomandă, ca aceste persoane să fie supravegheate pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute după administrarea vaccinului, pentru a monitoriza apariția evenimentelor adverse imediate, în timp ce pentru persoanele fără anamnestic de reacții alergice, este suficientă o perioadă de aproximativ 15 minute. În același timp, experții vin cu recomandarea ca trusa cu tot necesarul pentru acordarea primului ajutor medical să nu lipsească din sala unde se realizează administrarea vaccinului.

Înainte să fie administrat vaccinul, persoana va fi consultată de medicului de familie privind:


- reacție alergică severă după orice alt vaccin injectabil administrat în trecut.

- boală severă sau o infecție cu febră mare. Cu toate acestea, vaccinul poate fi administrat dacă febra este scăzută sau este prezentă o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală.

- un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli cum este infecția cu HIV sau din cauza unui medicament care afectează sistemul imunitar cum este un corticosteroid.

Contraindicații pentru vaccinare le au persoanele care prezintă:

- Reacție alergică severă (de exemplu, anafilaxie) după o doză anterioară de vaccin ARNm COVID-19 sau oricare dintre componentele sale.

- Reacție alergică imediată de orice severitate la o doză anterioară a unui vaccin ARNm COVID-19 sau a oricăruia dintre componentele sale (inclusiv polietilen glycol și/sau polisorbat).

Este permisă vaccinarea pentru persoanele care suferă de HIV, SIDA, Cancer, Hepatite virale cronice?

Persoanele cu infecție HIV, alte afecțiuni imunodeprimante, precum și persoanele care administrează careva terapii imunosupresive prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2. În prezent nu sînt date disponibile care stabilesc siguranța și eficacitatea vaccinului la această categorie de persoane.

Dar, acest grup de pacienți pot administra vaccinul, dacă nu prezintă alte contraindicații. De asemenea, trebuie luat în considerație că aceste persoane sînt potențiale pentru a dezvolta un răspuns imun redus, motiv pentru care trebuie să urmeze și celelalte recomandări de protecție față de infecția SARS-CoV-2.

Vaccinul poate fi administrat și persoanelor care prezintă maladii subiacente, dar care nu au contraindicații la vaccinare. Studiile clinice de fază 2/3 realizate pe grupul de persoane cu comorbidități, inclusiv cele care prezintă un risc înalt de a dezvolta o formă severă de COVID-19, au demonstrat un profil de siguranță și eficacitate similară cu grupul de persoane fără comorbidități.

Este permisă/recomandată vaccinarea pentru femeile gravide? Dacă da, cum vaccinarea va afecta fătul?

Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, dar unele participante au fost fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului. În consecință, există date incomplete cu privire la vaccinarea femeilor gravide. Vestea bună este că la acest grup mic de femei nu s-au depistat efecte nedorite și vaccinul a funcționat. Dar sînt necesare date suplimentare despre utilizarea vaccinului la un număr mai mare de femei însărcinate.

Este permisă vaccinarea pentru mamele care alăptează?

Deși femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, datele actuale sugerează că COVID-19 nu se transmite prin laptele matern. Pe de altă parte, unele femei care alăptează vor avea un risc mai mare de expunere, astfel încît ar putea beneficia de vaccin. Se recomandă ca femeile să nu întîrzie alăptarea pentru nicio perioadă de timp după ce au fost vaccinate. De asemenea, bebelușul poate beneficia de anticorpi sau celule imune care pot fi introduse prin laptele matern după vaccinarea mamei. Aceasta se numește imunitate pasivă.

Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință. Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populației.

De menționat că anterior, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a furniza Moldovei 100.000 de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V, iar restul dozelor necesare pentru țară timp de 4-6 luni în cazul în care vaccinul ar fi fost înregistrat. Potrivit acestuia, la 20 ianuarie, Fondul Rus de Investiții Directe a furnizat părții moldovenești întregul pachet de materiale pentru înregistrarea rapidă a Sputnik V.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?