COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Pensionarii ies în stradă să vîndă flori și ce mai au prin casă pentru a putea supraviețui

4 mai. 08:45   Societate
1933 2

Ajunși la limita disperării, pensionarii din capitală, în ajun de sărbători, au ieșit în stradă să vîndă flori și ce mai au prin casă. Astfel, și-au pus speranța să cîștige cîțiva bani în plus pentru a-și asigura ceva pe masa de Paști.

Cu mîinile bătătorite de muncă și fețe încrețite, pensionarii din țara noastră sînt nevoiți să muncească peste puteri ca să-și cîștige o bucată de pîine. Pe această femeie, în vîrstă de 68 de ani, am găsit-o în stradă, în cartierul Telecentru, unde vindea flori cu bani mărunți. O lalea, de exemplu, costă între trei și cinci lei, iar narcisele le vinde cu un leu bucata. Ea ne-a povestit cu tristețe că după ce a muncit 50 de ani în diferite domenii și-ar fi dorit o bătrînețe mai bună și mai liniștită, însă pensia de 1500 de lei pe care o are nu-i permite acest lucru.

„Ce să fac? Mi-e foame. Serviciile comunale sînt scumpe și trebuie plătite. Poliția ne mai alungă, mă mai strîng, dar ce să faci dacă altă ieșire din situație nu este?”

Sărăcia a scos-o din casă și pe această bătrînă. Femeia a venit la Chișinău de la Costești să vîndă cîteva pungi cu urzică pentru a face un ban în plus.

„- Vine Paștele și nu avem cu ce întîmpina. Trebuie măcar un leu de dus la biserică. Este greu. – Pensia? – 1200 am, dar ce fac eu cu acești bani? Nici nu știu pe ce am cheltuit-o. Am și datorii”.


Greu o duce și această femeie care locuiește în satul Bardar, iar la cei 73 de ani ai săi, face naveta la Chișinău pentru a se întreține.

„Cum să stăm acasă, dacă te împinge sărăcia și îți trebuie? Am muncit 47 de ani la colhoz, am avut numai un copil și am o pensie abia acum de 1500 de lei. Mai venim aici să facem de o pîine, de un ulei. Ne obijduiesc toți. Eu am ajuns la 73 de ani, dar eu nu am văzut binele”.

Pensionarii spun că pentru ei fiecare lună este o luptă pentru supraviețuire.

„Am niște capre și fac brînză ca să o vînd. Iată cum este pensia noastră. La 70 de ani eu stau în stradă și îmi vînd marfa”.

” – Așa ne chinuim. Am vîndut pînă acum un fel de flori, acum altfel. În scurt timp, va ieși și nuca verde. – Sărbătorile cum le veți întîlni în acest an? – Tot aici o să vin”.

” – Am ieșit cu o pensie de 600 de lei, iar acum am 800. Venim la piață după cum vedeți și. – Ce aveți în vînzare? – Roșii murate, ardei iuți”.

În Republica Moldova sînt aproape 700 de mii de pensionari. Potrivit Biroului Național de Statistică, aproape o pătrime dintre ei trăiesc la limita sărăciei și primesc o pensie care nu ajunge nici la două mii de lei pe lună.

Amintim că din 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu 3,89%, iar din 1 octombrie, vor fi indexate a doua oară.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽